Uniţi în credinţă. Zeci de botoşăneni la hramul Bisericii „Sfântul Ioan Iacob” (video)

0

Zeci de credincioşi au participat astăzi, 5 august, la slujba oficiată la Biserica „Sfântul Ioan Iacob”, cu prilejul hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Ghedeon, stareţul Mănăstirii Sihăstria Voronei, preotul paroh Radu Constantin Zaiţ, preotul Constantin Diaconaşu de la Biserica „Sfântul Nicolae”, Suceava şi preotul Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”.

În cuvântul de învăţătură, părintele Ghedeon a vorbit despre Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, cunoscut şi ca Ioan Iacob Hozevitul, născut în Crăiniceni – Botoşani. „Când era întrebat de alţii un cuvânt de folos, el le răspundea, <fă-ţi mintea preot şi inima altar>. Deci vedem că aceste cuvinte nu puteau să iasă decât din gura unui sfânt care din timpul vieţii lui, toată mintea şi trăirea lui şi-a făcut-o preot, putem spune încă din copilărie. Dar şi mai interesant este faptul că şi-a făcut inima altar pentru Dumnezeu şi pentru rugăciunea <Doamne, Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, milueşte-mă pe mine păcătosul>.  Vedem, aşadar, că Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ este o mărturie vie a zilelor noastre fiindcă s-a născut şi a trăit în secolul XX, contemporan cu noi”, a spus, printre altele, părintele Ghedeon.

El a mai arătat că Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este pildă de urmat. „Prin viaţa sa, prin faptele sale, prin trăirea sa ne îndeamnă în primul rând la rugăciune, în al doilea rând la răbdare şi în al treilea rând, mintea lui s-a suit în cer, când mintea noastră zăboveşte doar aici, pe pământ, şi în cer nicidecum, sau foarte puţine clipe sau câteva secunde sau nici atât… Să rugăm pe bunul Dumnezeu, pe Maica Domnului, pe toţi sfinţii lui, dar mai ales astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi ca mintea noastră, a fiecăruia dintre noi, să devină preot şi inima noastră, a fiecăruia dintre noi, să devină altar spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor noastre, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin”, a mai spus, în cuvântul de învăţătură, stareţul Mănăstirii Sihăstria Voronei.

Preotul Radu Constantin Zaiţ a apreciat că slujba de astăzi a fost cea mai frumoasă din ultimii zece ani. „Rugăciunea pe care am adus-o împreună este mireasma jertfei noastre şi în acelaşi timp este bucuria reîntâlnirii noastre. Ne bucurăm că putem să ne rugăm unii cu alţii. Ne bucurăm că avem şi noi sfinţi contemporani. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a fost un om care l-a căutat permanent pe Dumnezeu. Ne bucurăm că biserica şi parohia noastră este sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul şi îi mulţumim pentru toată purtarea de grijă pe care o are faţă de noi. Să fim mai buni, mai iertători, mai drepţi. Fie ca bunul Dumnezeu să ne ţină împreună, să ne putem ruga unii cu alţii, să fim liniştiţi, sănătoşi şi binenţeles, să avem paşii şi gândul spre mântuire”, a spus preotul Radu Constantin Zaiţ.

În finalul slujbei, au fost împărţite bucate tradiţionale din partea parohiei.

Deja ai votat!
se încarcă...