Amenzi pentru munca la negru

0

Inspectorii ITM şi-au continuat controalele la angajatori şi în luna iulie, în care au dat amenzi în valoare totală de 127.000 de lei. Cu această ocazie ei au descoperit cinci de persoane care munceau fără forme legale şi în consecinţă a fost aplicată o amendă în valoare de 100.000 de lei. De asemenea, a mai fost aplicată o amendă de 8.000 de lei şi s-au dat şi trei avertismente pentru angajatori care au încălcat prevederilor legale referitoare la timpul de muncă și nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

În paralel au fost verificaţi şi 86 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 194 sancţiuni contravenţionale, din care 180 avertismente şi 14 amenzi în valoare de 19.000 de lei. Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

În luna iulie, două persoane au suferit accidente, soldate cu incapacitate temporară de muncă a victimelor. Un accident de muncă a fost anchetat de angajator și avizat de ITM, iar celălalt a fost instrumentat de inspectorii de muncă.

Deja ai votat!
se încarcă...