Botoşănenii sunt aşteptaţi la premiera spectacolului „Patima Roşie”

0

Teatrul „Mihai Eminescu” le oferă iubitorilor de teatru o nouă premieră. Sâmbătă, 8 august, începând cu ora 21:00, la Amfiteatrul Cornişa, va fi prezentat spectacolul „Patima Roşie”, după Mihail Sorbul (regia Cristian Gheorghe, versuri Petronela Lorena Chiribuţă, scenografia Mihai Pastramagiu, coregrafia Victoria Bucun). În spectacol joacă actorii Cristina Gheorghe, Bogdan Muncaciu, Florin Aioniţoaei, Bogdan Horga, Lorena Petronela Chiribuţă, Ionică Ciofu.

Teatrul <Mihai Eminescu> vine cu o nouă premieră a acestui an teatral <Patima Roşie>, fără nicio conotaţie cu roşul acesta pe care îl asociem cu regimul comunist. Suportul dramatic a fost scris la 1916, atunci când a avut loc şi premiera la Teatrul Naţional din Bucureşti. Este un text scris de un botoşănean, Mihail Sorbul, şi vine pe ideea că Teatrul Eminescu are nevoie şi de texte ale dramaturgilor botoşăneni. Acest text este o capodoperă a dramaturgiei româneşti”, a declarat Traian Apetrei, directorul teatrului.

Potrivit oficialului, deşi unii botoşăneni se aşteptau ca actorii botoşăneni se prezinte încă o comedie care să mai atenueze din greutatea acestei perioade, „Patima Roşie” prezintă degradarea umană formidabilă, chiar şi în iubire. „Noi socotim că salvarea omenirii stă în iubire, dar, iată, ne spune acest text, chiar şi în iubire trădăm pentru anumite câştiguri, ca să spunem aşa, până la urmă. Fie pentru o viaţă mai tumultuoasă, mai aventuroasă, fie pentru ceva venituri materiale. Deci tragem un semnal de alarmă. Văzând  degradarea umană din jur, teatrul nu poate sta la nesfârşit cu povestioare nostime. Trebuie să atragem atenţia, şi asta face acest spectacol, că până în rădăcinile fericirii noastre suntem pândiţi de eroziunea sufletească”, a mai spus Traian Apetrei.

Potrivit regizorului Cristian Gheorghe, acest spectacol este un eveniment foarte important pentru teatru şi pentru oraşul Botoşani  pentru că Mihail Sorbul este botoşănean (născut pe 16 octombrie 1855 – n.r.), „un minunat autor care a fost montat destul de rar în România”. În luna octombrie se vor „acestui minunat autor care a fost montat destul de rar în România”. „Nu este un spectacol care să aibă legături cu politicul sau cu vreun partid sau cu perioada comunistă. E un text despre iubire, despre împlinirea iubirii, despre neîmpliniri, despre vulnerabilităţile noastre, despre felul cum suntem, felul cum credem că am putea fi dacă obţinem acest sentiment care este iubirea. Sentiment care, evident naşte uri, naşte războaie, naşte suferinţă, durere, dar care, până la urmă, are o calitate fantastică de a curăţa şi de a schimba şi de ne schimba”, a declarat regizorul.

Deja ai votat!