Zeci de pensii speciale plătite la Botoşani

♦ Cea mai mare pensie specială plătită la Botoşani se ridică la aproximativ 40.000 de lei şi este pentru un fost magistrat
♦ Drepturile băneşti ale pensionarilor speciali pun o presiune tot mai mare pe buget.

0

La Botoşani sunt plătite lunar peste 80 de pensii speciale, iar cele mai multe, 53, sunt ale foştilor magistraţi. Acestea sunt şi cele mai mari, valoarea lor medie fiind de peste 19.000 de lei, adică undeva la 3.500 de euro. De altfel, cea mai mare pensie specială plătită este tot pentru un fost magistrat şi se ridică la aproximativ 40.000 de lei (n.r. – peste 8.000 de euro lunar).

Sistemul este unul total nedrept faţă de ceilalţi angajaţi, pentru că, dacă li s-ar acorda pensiile în funcţie de contribuţia la asigurările sociale, aceşti „pensionari speciali” ar primi o pensie mult mai mică, poate chiar şi de 10 ori, în funcţie de anii şi nivelul contribuţiei plătit de fiecare de-a lungul carierei.

Aceeaşi poveste este şi în cazul parlamentarilor, care încasează între 4.700 şi 14.000 de lei lunar, în funcţie de numărul de mandate pe care l-au avut. Pe sistemul contributivităţii, pensiile lor ar fi cel puţin la jumătate faţă de cele pe care le încasează în momentul de faţă.

Situaţia este oarecum similară şi la celelalte categorii de „pensionari speciali”, doar că diferenţele nu sunt aşa de spectaculoase, veniturile lor urmând a scăpa de impozitarea suplimentară, chiar dacă legea votată luna trecută în parlament ar trece de Curtea Constituţională a României (CCR), fiind, în genere, sub 7.000 de lei.

Sute de milioane alocate din taxe şi impozite

La nivel naţional, în luna iunie, aproximativ 9.500 de persoane au luat pensie specială. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost magistraţii şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor. Lor li se adaugă profesioniştii din aviaţia civilă, foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic sau parlamentarii. Pentru aceştia, statul a alocat peste 563 de milioane de lei în primul semestru din taxele şi impozitele plătite de toţi contribuabilii, adică s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

CCR a amânat o decizie pe sezisările depuse de Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% până după alegerile locale. Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect, pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituţiile ale căror angajaţi beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile. În aceste condiţii, judecătorii CCR au decis să amâne dezbaterea sesizărilor privind acest proiect de lege pentru 30 septembrie.

Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor şi ale magistraţilor, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei, şi cu 10% cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei.

Deja ai votat!