Ministrul Muncii vrea ca „mamele eroine” să se pensioneze mai repede. Prevederea este deja prinsă în legea pensiilor

0

Gafă după gafă făcută de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. După ce a spus că vrea să modifice legea în sensul posibilității cumpărări de vechime, prevedere care există deja în legislație și care va deveni aplicabilă odată cu noua lege a pensiilor, ministrul Muncii a mai afirmat că vrea ca femeilor cu mai mulți copii să li să scadă ani din stagiul de cotizare pentru a se putea pensiona mai repede. „Sunt mai multe solicitări din partea oamenilor de a acorda o atenţie sporită mamelor cu mai mulţi copii în sensul de reducere a vârstei de pensionare. Sunt în zona unor modificări cerute de oameni şi mi se par corecte, juste”, a precizat Alexandru.

Surpriză doar! Și această prevedere este reglementată și va intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor. Mai mult, când a fost introdusă prevedere în legislație, opoziția a criticat-o susținând că discriminează mamele cu unu sau doi copii. Potrivit noii legi a pensiilor, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil, iar cele care au și mai mulţi copii, începând cu al patrulea se mai reduce vârsta de pensionare cu încă un an. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani. Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiţia stagiului minim de cotizare.

De asemenea, reducerea se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Trebuie precizat că reducerea aceasta nu se va putea cumula cu nicio altă reducere a vârstei de pensionare prevăzută de noua lege a pensiilor. Vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani (din 2030, până atunci limita fiind atinsă treptat – anul acesta, de exemplu, e de 61 de ani), iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

Deja ai votat!