spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSalon Internaţional de Artă Naivă dedicat unui regretat etnograf botoşănean

Salon Internaţional de Artă Naivă dedicat unui regretat etnograf botoşănean

Astăzi, 8 august, a fost deschis Salonul Internaţional de Artă Naivă, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Uniunea Creatorilor de Artă – Filiala Iași. Ediţia din acest an este dedicată memoriei regretatului etnograf Margareta Mihalache.

Calitatea celor două târguri anuale ale meşterilor populari, festivalul ouălor încondeiate, temele de cercetare, cât şi Salonul Internaţional de Artă Naivă <Georghe Sturza” au cunoscut an de an importante realizări în perioada când la cârma compartimentului de etnografie s-a aflat Margareta Mihalache, consultant artistic care şi-a dedicat toate cunoştinţele şi priceperea pentru ca zestrea strămoşească să fie mai bine conservată şi redată publicului”, a declarat Cornelia Ciobanu, directorul CJCPCT. Oficialul i-a rugat pe cei prezenţi să ţină un moment de reculegere în memoria Margaretei Mihalache.

Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a reamintit că anul trecut, la propunerea Margaretei Mihalache, a acceptat ca holul instituţiei să devină spaţiu expoziţional. „Se cuvine să facem o reverenţă pentru activitatea Margaretei Mihalache, care a slujit cu pasiune, cu ardoare, cu tenacitate, cu perserverenţă arta tradiţională din judeţul Botoşani şi îi suntem datori pentru că a reuşit să dea o faţă nouă nu doar târgurilor, ci să repornească acest salon de artă naivă, care face cinste Botoşaniului cultural”, a precizat Dănuţ Huţu.

Şi criticul de artă Felicia Acsinte şi-a exprimat regretul faţă de plecarea din această lume a Margaretei Mihalache. „Astăzi ne regăsim iarăşi în lumea pe care arta şi pictura naivă ne-o aduce în sufletul nostru, o pictură care nu este deloc în sensul lingvistic al ei, ci, din contra, ne aduce în gândul fiecăruia, prin imaginea pictată, esenţa din noi, a sufletului nostru, a regăsirii copilăriei, care este înţeleasă prin această formă simplă, prin această putere de a ne conecta cu lăuntrul nostru şi de a descoperi un sens important pe care fiecare lucrare în parte ni-l aduce nouă. Prin arta naivă, prin felul de a pune culoarea, prin această explozie cromatică uneori, prin decorativismul ei, prin culorile calde, descoperim de fapt această lume a inocenţei, o lume pierdută, arhaică la care încercăm de fapt să ne reconectăm”, a declarat Felicia Acsinte.

Deschiderea salonului de artă, aflat la a opta ediţie, în ziua de 8 august, cu 44 de participanţi nu este întâmplătoare. „Este un număr simbolic opt, exact cifra perfecţiunii, pe orizontală – simbolul infinitului, iar pe verticală – legătura dintre cer şi pământ. Poate că această dată, nu întâmplătoare, ne arată că în ciuda lucrurilor prin care trecem există un nou început, al nostru, al fiecăruia în parte”, a mai spus Felicia Acsinte, încheind cu felicitări adresate organizatorilor şi pictorilor.

După ce a reamintit că Margareta Mihalache a fost un om şi un profesionist desăvârşit, etnograful Steliana Băltuţă a adus în atenţie câteva repere ale artei naive şi locul ei în arta universală. Potrivit etnografului, evoluţia şi rezistenţa în timp de aproape 150 de ani de la apariţia ei, dovedete faptul că arta naivă are forţa care păstrează esenţa artei native a artiştilor.

Botoşaniul are tradiţie în domeniul artei naive. „Înainte de 1989 Botoşaniul s-a aflat pe frontispiciul artei naive mondiale. Eu nu mă simt legat de arta naivă, eu mă simt legat de arta rupestră, de arta de Cucuteni, e a noastră. De ce spun asta? Fiindcă avem mii de ani în spate şi va exista mii de ani de acum încolo artă făcută de oameni… Noi ne manifestăm artistic, prin culoare. Culoarea e o poezie supremă, care nu e numai a noastră, a românilor, e a întregii lumi”, a spus, printre altele, Calistrat Robu.

În acelaşi cadru a fost lansat volumul trilogie („Misterul lupului alb”, „Drumul spre lumină”, „Diluviul durerii”), avându-l ca autor pe Calistrat Robu, recunoscut artist naiv ieșean. Totodată, a fost lansată şi cartea de poezii „Rătăciri”, autor Corina Gherman.

Salonul Internaţional de Artă Naivă include lucrări realizate de 44 artiști din România, Israel, SUA, Franța, Italia, Cehia, Slovacia, Lituania, Finlanda şi poate fi vizitat până pe 31 august.

rbt

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...