spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTCașul a devenit un produs de lux (video)

Cașul a devenit un produs de lux (video)

♦ Un kilogram de caș de oaie a ajuns să coste în piață 25 de lei, cât un kilogram de cașcaval și chiar mai mult decât cele mai scumpe sortimente de carne porc sau vită vândute în hală.

Autoritățile, fie ele locale, fie naționale, nu contenesc să ne îndemne să consumăm produsele autohtone. Mesajul, în general, este că acestea sunt mai calitative și mai sigure, dar se face abstracție de faptul că prețurile sunt mai mari, de multe ori chiar mult mai mari.

Astfel, un kilogram de caș de oaie a ajuns să coste în piață 25 de lei. E drept că variațiile de preț sunt de ordinul a doi-trei lei în ultimii ani, dar și așa prețul este foarte scump dacă ne raportăm la cel pe care îl cer marii procesatori de lactate din județ, ajungând chiar să concureze cu prețul unui kilogram de cașcaval, care presupune mai multă materie primă și un proces tehnologic mai elaborat. De asemenea, un kilogram de caș a ajuns să fie mult mai scump decât un kilogram de carne de oaie și chiar decât cele mai scumpe sortimente de carne porc sau vită vândute în hală.

Mihai Țurcanu: Fiecare își evaluează munca”

„Fiecare își evaluează munca și știe ce ingrediente folosește pentru a obține un kilogram de brânză. Trebuie să le spunem consumatorilor că mai sunt produse care sunt sigure din punct de vedere al consumului uman, dar se folosesc înlocuitori de lapte, spre exemplu, și atunci acel produs este mai ieftin”, a declarat Mihai Țurcanu, noul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Pus să dezvolte subiectul, acesta a completat că: „nu am vrut să scoatem în evidență că hrana din supermarketuri nu este o hrană bună, dar făceam un apel pentru că fermierii au probleme în a-și valorifica produsele”. „Îi invităm pe consumatori să facă o plimbare în mediul rural”, a mai spus noul director DSVSA, cunoscut ca fiind un apropiat al oierilor.

Ionică Nechifor: „De ce vi se pare așa mult 25 de lei?”

Mai vehement s-a arătat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani și șeful Stațiunii de cercetare Popăuți.

„De ce vi se pare așa mult 25 de lei (n.r. – pe un kilogram de brânză), pentru că noi suntem sub prețul unui kilogram de brânză din supermarket. 20-25 de lei pe kilogramul de brânză, la ora actuală, este sub prețul unui kilogram aflat în supermarket”, a afirmat crescătorul de animale.

Acesta susține că sectorul creșterii oilor merge în pierdere cu aproximativ 500 de lei pe cap de animal. „Am făcut aceste cheltuieli ale unui fermier pe cap de animal – ovine, caprine – pe care le-am înaintat și Ministerului Agriculturii. Știți care este cheltuiala unui fermier? Este de 1.129 de lei pe cap de oaie, cheltuiala! Veniturile pe care le obțin de la oi, sunt statistici făcute de Stațiunea de Cercetare Popăuți, sunt de 629 de lei. Diferența este pierdere în sector. Cum spuneți că un kilogram de brânză este mai scump?”, a reacționat Nechifor, care nu a putut explica faptul că deși merg în pierdere, crescătorii de animale au mașini printre cele mai scumpe din județ și își construiesc vile de peste 100.000 de euro.

Preț dublu față de costurile de producție

În ajutor i-a sărit Mihai Țurcanu, care a spus că doar marii fermieri își permit acest lucru, iar ciobanii abia dacă își permit să meargă în căruțe.

„Vom vorbi la superlativ de fermieri, pentru că știm ce eforturi depun pentru a obține un kilogram de brânză… Vă raportați doar la fermierii foarte mari. Sunt foarte mulți fermieri care se deplasează cu atelaje agricole… Ciobenii sunt fermierii noștri. Trebuie să acceptăm că fermieri sunt toți cei care produc hrană pentru noi care o consumăm”, a mai spus directorul DSVSA.

Cei prezenți nu au reușit să explice de ce dacă un litru de lapte de oaie se vinde de la fermă cu trei lei, iar pentru un kilogram de caș sunt necesari trei-patru litri de lapte, în funcție de perioada anului, prețul kilogramului de caș ajunge să fie dublu pe piață.

În județul Botoșani, la data de 5 august, în evidențele DSVSA figurează 261.094 de oi și 36.719 capre.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...