Seceta se accentuează

Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunțat că seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va menţine în majoritatea zonelor agricole ale județului pe parcursul săptămânii, în condițiile în care mediile diurne ale săptămânii sunt cu până la șapte grade mai mari decât normalul termic al perioadei.

Conform specialiştilor, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0 – 100 cm va prezenta valori deosebit de scăzute, corespunzătoare secetei pedologice puternice şi extreme. În acest context, se vor înregistra în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

La floarea-soarelui va fi posibilă finalizarea fazei de înflorire, culturile aflându-se predominant la maturitate ceară, precum şi maturitate deplină, în special în semănăturile efectuate în perioada optimă şi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului şi mătăsire, maturitate în lapte şi ceară, îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii, iar la sfecla de zahăr se va înregistra creşterea intensă a rădăcinii în grosime şi greutate, în timp ce cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.

Deja ai votat!