spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTSentințe așteptate cu anii

Sentințe așteptate cu anii

♦ Procesele, care durează foarte mult la Botoșani, sunt lungite și de faptul că redactarea sentințelor întârzie nepermis de mult

Justiția de la Botoșani a ajuns să funcționeze în regim de avarie. Din cauza lipsei de personal și a numărului mare de procese, hotărârile instanțelor de judecată au ajuns să fie redactate cu întârziere. Deși sentințele au fost pronunțate, justițiabilii așteaptă cu lunile comunicările instanțelor de judecată pentru a vedea dacă formulează recurs sau apel. Această întârziere prelungește automat durata proceselor, pentru că, în lipsa hotărârii, dosarele nu pot fi trimise la instanțele superioare pentru valorificarea căilor de atac.

Hotărâre judecătorească redactată la 4 luni după sentinţă

Cel mai bun exemplu este cazul unui atac comis asupra a doi polițiști din Flămânzi. Incidentul a avut loc în august 2017, când cei doi polițiști, care opriseră un șofer pentru a-l sancționa întrucât depășise limita legală de viteză, au fost atacați de două femei. Patru luni mai târziu, cele două femei, Andreea Mihaela Darabă și Carmen Bilge au fost trimise în judecată pentru ultraj.

Procesul s-a întins până pe 31 mai 2019, când acestea au fost găsite vinovate și condamnate de Judecătoria Botoșani. Sentința pe scurt a fost dată chiar atunci, doar că redactarea hotărârii judecătorești cu motivarea aferentă a avut loc pe 22 iulie a.c., adică după aproape un an și trei luni. Asta deși Legea privind statutul judecătorilor menționează că motivarea hotărârii se face în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare.

Situație similară în cazul unui fost inspector școlar

Și nu este singura situație. La începutul acestui an, fostul inspector școlar Cătălina Hodan, trimisă în judecată în iunie 2019 pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite, era condamnată și ea la închisoare cu suspendare de Judecătoria Botoșani.

Sentința a fost pronunțată pe 18 februarie, dar motivarea nu a fost redactată nici până acum, deși au trecut aproape șase luni. În ambele cazuri s-a formulat apel, iar dosarele urmau să fie analizate de Curtea de Apel Suceava pentru sentința definitivă, însă în tot acest timp dosarele au rămas blocate la Botoșani.

Vină aruncată pe lipsa de personal

Președintele Judecătoriei Botoșani, Adrian Murariu, spune că întârzierea în redactarea hotărârilor vine pe fondul lipsei de personal, Secția penală funcționând doar cu patru judecători, deși schema de personal prevede șapte posturi de magistrați.

„Judecătoria Botoșani este cea mai aglomerată instanță de pe raza Curții de Apel Suceava, iar volumul de muncă este infernal. Ca să vă faceți o idee, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca fiecare dosar să primească un punctaj, în funcție de complexitate, iar volumul de activitate pe magistrat să nu depășească 5.140 de puncte. Vreau să vă spun că avem o colegă care a ajuns la 9.000 de puncte, adică aproape dublu, fiind pe primul loc la numărul de dosare soluționate pe raza Curții de Apel, iar pe locul II a fost tot o colegă de la Judecătoria Botoșani, din Secția penală. Asta pentru că schema de personal nu este completă, iar toate dosarele aflate pe rol trebuie judecate de magistrații existenți”, a arătat Adrian Murariu, președintele Judecătoriei Botoșani.

Absolvenții Institutului Național al Magisraturii nu sunt interesați de Botoșani

Soluția pentru îmbunătățirea situației ar fi angajarea de magistrați, însă, deși posturile vacante de la Judecătorie au fost scoase la concurs, absolvenții Institutului Național al Magistraturii nu sunt atrași de Botoșani. „Majoritatea absolvenților preferă instanțele din orașele mari. În plus, mulți dintre ei au deja familii și este destul de greu să îți iei soțul sau soția și copiii și să te muți în alt oraș. Deși, avem o colegă care a venit din Iași, iar o alta care face naveta din județul Suceava”, a adăugat Adrian Murariu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...