Lider de sindicat din poliție amendat de colegi din cauza unei postări pe Facebook

0

Liderul de sindicat din Poliția Suceava, Bogdan Bănică (foto), cel care a făcut public incidentul de anul trecut pe aeroportul Suceava în care a fost implicat deputatul PSD de Botoșani, Răzvan Rotaru, a fost sancționat contravențional de proprii colegi. Asta chiar pentru postarea cu pricina de pe pagina sa de Facebook, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică (SOP) Suceava apreciind că unele expresii folosite ar fi depășit limbajul decent. Astfel, în urma plângerii formulată de parlamentarul botoșănean, cazul a intrat în atenția Biroului Control Intern, care a sesizat SOP. Considerând că rețeaua de socializare este spațiu public, iar unele expresii ar fi fost jignitoare, liderul de sindicat a fost sancționat contravențional. „A fost aplicată o amendă în valoare de 500 de lei, pentru proferarea de expresii jignitoare sau vulgare, de natură să lezeze demnitatea și onoarea cetățenilor”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava.

La rândul său, considerând amenda drept un abuz, Bogdan Bănică a contestat sancțiunea la Judecătoria Suceava. „Nu știu cum a apreciat șeful Serviciului de Ordine Publică faptul că în acea postare ar fi fost folosite expresii jignitoare. Asta trebuie să o stabilească o instanță. Dacă domnul deputat s-a simțit lezat, avea dreptul să mă acționeze în instanță pe cale civilă, ceea ce a și făcut. Eu am postat acele informații în calitate de lider de sindicat, ori în calitate de lider de sindicat vocabularul este, ca să zic așa, puțin mai <<colorat>>. Postarea respectivă eu am semnat-o și în calitate de avertizor public de integritate, unde interesul societății primează înainte folosirea unor termeni așa-ziși mai <<plastici>>”, a spus Bogdan Bănică, care între timp a devenit președinte executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS. În urma acestui fapt, în luna iunie el și-a suspendat raporturile de muncă, iar cercetarea prealabilă declanșată de Biroul de Control Intern, în urma plângerii formulată de deputatul PSD Răzvan Rotaru, a fost suspendată.

Scandalul a izbucnit pe 6 ianuarie a.c., când Bogdan Bănică a postat pe pagina sa de Facebook o serie de informaţii cu privire la un incident care ar fi avut loc pe 31 decembrie 2019, în aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava şi în care ar fi fost implicat deputatul PSD de Botoşani, Răzvan Rotaru. În acea postare se menţiona că un poliţist de la Transporturi a observat un autoturism parcat neregulamentar, moment în care i s-a adresat şoferului, pentru a elibera zona, cel în cauză fiind deputatul Răzvan Rotaru. Ulterior, parlamentarul l-ar fi amenințat pe poliţist. „Ajung eu la Bucureşti şi te dezbrac în c… gol, am eu grijă de tine”, a scris Bogdan Bănică, atribuindu-i această replică lui Răzvan Rotaru, care în final a fost amendat cu 2.240 de lei pentru oprire neregulamentară, nerespectarea indicaţiilor poliţistului, neînmânarea documentelor pentru control şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. „La mai mare, boss, felicitări pentru cum respecţi legile ţării pe care şi tu (paradoxal) le-ai votat. Dacă nu erai deputat aş fi zis că eşti un tupeist nemernic, un exemplu de frustrare şi nesimţire ordinară. Dar din păcate eşti deputat, Rotaru Răzvan-Ilie şi nu-mi permit să-ţi spun adevărurile astea”, se menţiona în postarea lui Bogdan Bănică. Deputatul Răzvan Rotaru a recunoscut că a existat un aşa-zis incident pe aeroport şi l-a regretat, dar a negat limbajul şi comportament atribuit lui de liderul de sindicat. În urma scandalului iscat, parlamentarul a contestat amenda în instanță și a depus plângere la IPJ Suceava, împotriva lui Bogdan Bănică, solicitând cercetarea disciplinară a acestuia. Biroul de Control Intern a dispus cercetarea prealabilă a lui Bănică, însă imediat ce acesta a devenit lider național, procedura a fost suspendată.

Răzvan Rotaru a apelat la serviciile unui avocat și l-a acționat în instanță pe cale civilă. susținând că acesta i-ar fi adus prejudicii denaturând realitatea, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Suceava.

Deja ai votat!