spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAngajații la stat dau extemporal la întoarcerea din concediu: „Cum mi-am petrecut...

Angajații la stat dau extemporal la întoarcerea din concediu: „Cum mi-am petrecut vacanță” (modelul declarației)

♦ Toți angajații din instituțiile de stat care se întorc din concedii, zile libere sau permisii vor da o declarație pe propria răspundere prin care înștiințează conducerea instituției dacă au fost sau nu într-o zonă cu risc epidemiologic ridicat și dacă prezintă sau nu simptome ale îmbolnăvirii cu Covid-19.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani a adoptat o propunere a Grupului de Suport Tehnic de Lucru prin care toți angajații din instituțiile de stat, care se întorc din concedii, zile libere sau permisii să dea o declarație pe propria răspundere prin care să înștiințeze conducerea instituției dacă au fost sau nu într-o zonă cu risc epidemiologic ridicat și dacă prezintă sau nu simptome ale îmbolnăvirii cu Covid-19. De asemenea, aceștia trebuie să precizeze dacă în această perioadă a intrat sau nu în contact cu persoane care prezentau simptome specifice ale acestei boli.

Nechifor: Este o măsură suplimentară de protecție

Prefectul Dan Nechifor susține că deciziile care s-au luat au menirea de a ține sub control situația la nivelul județului și nu se doresc a fi o intruziune a vieții personale a angajaților botoșăneni. Justificarea măsurii ar avea susținere în faptul că, în ultima perioadă, cazurile de îmbolnăviri depistate la nivelul județului au legătură cu cei care s-au întors din concediu din diferite zone ale țării, unde situația a scăpat de sub control. „Este o măsură suplimentare care să protejeze populația județului de o reizbucnire în forță a pandemiei, mai ales în contextul deschiderii școlilor și a alegerilor de luna viitoare. În ultima perioadă, cele mai multe cazuri pozitive au fost la persoane care s-au întors din concediu sau care au luat contact cu persoanele care s-au întors din concediu. Se aplică la instituțiile publice, iar angajatorii privați au obligația prin Ordinul ministrului Sănătății să-și facă singuri triajul epidemiologic în cadrul firmelor”, a declarat prefectul județului.

Ce ar trebui să facă angajații

Angajații care au bănuiala că au intrat în contact cu o persoană pozitivă trebuie monitorizați de medicul de medicina muncii care este în contract cu instituția și în funcție de starea acestuia, de simptomele pe care acesta le prezintă va fi sau nu îndrumat către medicul de familie. Dacă persoana nu este simptomatică, i se va recomanda să poarte continuu mască, iar dacă nu va manifesta niciun simptom timp de șase-șapte zile se se va renunța la monitorizarea acestuia. „Nu există cadru legal ca să se dea concedii medicale pentru toți cei care vin în contact cu o prezumtivă persoană pozitivă. Vă dați seama ce ar fi! Dacă cineva mai vrea să stea în concediu o săptămână ar merge la medicul de familie și spune că a fost contact și că vrea medical. Pe de altă parte sunt și persoanele de bună credință și pentru a nu risca nimic ei trebuie monitorizați”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

S-a dorit testare PCR

Măsura adoptată de către CJSU este cea mai „blândă”, în cadrul ședinței fiind propusă de către partea medicală și varianta testării obligatorie PCR a celor care se întorc din concediu. Ideea a căzut pentru că nu exista cadrul legal pentru decontarea testelor, iar obligarea angajaților la suportarea contravalorii lor, care se ridică la aproximativ 270 de lei, nu este posibilă.

Ziua de ieri a marcat un record nedorit, la nivel național fiind înregistrate 1.415 cazuri noi. Evoluția în județul Botoșani este contrară țării, fiind declarate doar două cazuri. Pericolul vine din faptul că cele mai mari focare sunt în zonele frecventate de turiști, iar mulți dintre ei se pozitivează abia când revin acasă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...