spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMonument realizat de Societatea Culturală "Steaua Nordului", la Bursuceni

Monument realizat de Societatea Culturală „Steaua Nordului”, la Bursuceni

Astăzi, 13 august, începând cu ora 19.30, la Școala gimnazială din satul Bursuceni – Verești, judeţul Suceava, va fi inaugurat un edificiu memorial realizat prin muncă voluntară și subscripție publică. Iniţiativa îi aparţine scriitorului botoşănean Dorel Mihai Gaftoneanu, preşedintele Societăţii Culturale „Steaua Nordului”.

13 august este ziua de naștere, dar și de moarte (împlinea exact vârsta 60 de ani) a distinsei mame  a Poetului Eminescu, Rareșa (Raluca) Iurașcu-Eminovici. Simplă coincidență, desigur, este și ziua de naștere a subsemnatului (…tot 60 de ani!), cel care a  realizat simbolistica acestui monument, una extrem de simplă – eternizarea triumfului flăcării vii a spiritului șlefuit în anii de școală asupra materiei reprezentată prin pământ, beton, marmură și fier. Cele șapte (numărul perfecțiunii) trepte de dimensiune simbolizează cele șapte generații de familie regăsite în documentele arhivate, iar albul monumentului delimitat de benzile de culoare neagră exprimă viața, fâșia de lumină dintre naștere și moarte”, a declarat Dorel Mihai Gaftoneanu.

Înscrisurile de pe plăcile obeliscului sunt în concordanță cu informațiile cuprinse în cartea „Nașterea, renașterea și stingerea unei legende”, autor Dorel Mihai Gaftoneanu.

Pe cele patru plăci din marmură albă apar inscripționate cu vopsea aur și de culoare neagră: schița medaliei cu titulatura de STEAUA NORDULUI – transpunere poetică a Luceafărului eminescian; 550 de ani de atestare documentară a satului Bursuceni de pe vremea domnitorului Ștefan cel Mare, alte consemnări fiind de pe vremea lui Iancu Sasul și Alexandru Lăpușneanul; menționarea cercetărilor din arhive ale scriitorului D.M. Gaftoneanu împreună cu Paul Ghe. Ciornei (ambii născuți la Bursuceni) pe urmele unei străvechi povestiri comune de familie. „Această povestire cunoscută din copilărie, potrivit căreia străbunicul matern al lui Mihai Eminescu, enigmaticul personaj răsăritean Alexa Donțu amintit de către Matei Eminescu, fratele Poetului, a fost identificat în vatra veche a satului Bursuceni, pe malul stâng al Siretului, nu departe de Corni, Sarafinești, Stamate și Bănești. De asemenea, nepotul acestui personaj estic, Ion Murariu-Gaftoneanu, străbunicul patern al familiilor Gaftoneanu și Ciornei, a fost paracliser al bisericuței familiei Eminovici, la fel ca, mai târziu, consăteanul nostru Neculai Ghe. Ciornei, înmormântat în apropierea părinților Poetului”, a explicat Dorel Mihai Gaftoneanu.

Pe ultima placă este scris „BURSUCENI, com. Verești, august 2020”,  citatul „Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat” (Mihai Eminescu) și „Veșnică recunoștință slujitorilor școlii din partea foștilor elevi!” . Sunt menționate numele unora dintre foștii diriguitori ai școlii, dascăli care nu mai sunt în viață, alături de cele ale persoanelor care au contribuit la realizarea monumentului.

Satul Bursuceni se află la patru kilometri de localitatea Dumbrăveni, de moșia căruia a aparținut odinioară. La Dumbrăveni, Gheorghe Eminovici, tatăl lui Mihai Eminescu, a lucrat ca slujbaş între anii 1835 – 1849, la conacul lui Costache Balş, consilier al Împăratului Rusiei și cavaler, boier moldovean, proprietarul unei moşii de circa 100.000 de hectare. Costache Balş, împreună cu soția sa, Ana, au ctitorit biserica din Bursuceni. „Aici, Gheorghe Eminovici s-a format ca administrator, aici şi-a luat cu bani titlul de căminar de la Mihail Sturdza Voievod, cu sprijinul boierului, aici şi-a întemeiat în 1840 familia cu Rareșa/Raluca, fiica stolnicului Vasile Iurașcu de la Joldesti, şi tot aici i s-au născut primii şase dintre cei unsprezece copii ai săi, vorbim despre cei șase până la genialul Poet Mihai Eminescu, stâlpul culturii românești tradiționale”, a mai spus Dorel Mihai Gaftoneanu.

Potrivit acestuia, este pentru a doua oară în ultimii 6 ani când Societatea Culturală „Steaua Nordului” Botoșani reușește să contureze un  amplu proiect propus – o carte, un film și un monument, după ce anterior a organizat evenimentul „Steaua Nordului”, a proiectat medalia și a compus imnul care poartă acelaşi nume.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...