spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAflă ce sunt foile laminate din oțel, unde sunt utilizate și multe...

Află ce sunt foile laminate din oțel, unde sunt utilizate și multe alte lucruri interesante despre acest material al viitorului.

Tehnologiile de prelucrare a foilor din oțel laminate se bazează pe procesarea oțelului la cald sau la rece. Produsele rezultate din aceste procese sunt prezentate în portofoliul https://metinvestholding.com/ro, care oferă printre altele și oțel laminat plat, profile laminate, tablă groasă laminată și multe alte soluții bazate pe oțel. Piața europeană a producției de oțel a atins o valoare de aproximativ 128 de milioane EURO, numărul angajaților din acest domeniu fiind de peste 2, 5 milioane de persoane la nivel UE.

România figura cu un număr de 22, 350 de angajați în producția de materiale din oțel (aproximativ 6,8% din numărul total al personalului activ din această industrie). Vom descoperi împreună cât de eficiente sunt foile din oțel și care este diferența între cele obținute prin prelucrarea la cald și cele produse prin prelucrare la rece. În plus, vom analiza și importanța foilor din oțel laminat pentru diversele domenii de activitate și care sunt avantajele oferite de fiecare tip în parte.

Importanța foilor din oțel laminat din perspectiva viitorului

La nivelul anului 2017, industria de prelucrare a produselor din oțel a înregistrat o producție de 153, 857 de tone metrice. Este o valoare medie, cel mai ridicat volum înregistrându-se în 2008 (178,158 tone metrice), iar cel mai scăzut în 2009 (129,621 tone metrice). Utilizarea foilor laminate de oțel (la cald sau la rece) prezintă o importanță deosebită din perspectiva viitorului, acestea fiind prezente în domenii de activitate precum:

  • Industria producătoare de automobile și camioane – cadrele pentru scaunele de la mașini și cadrele pentru camioane sunt confecționate din foi laminate din oțel prelucrat la cald. Acestea sunt tratate prin intermediul diverselor tehnologii împotriva coroziunii și permit obținerea unor suprafețe cu finisaje deosebite, lucioase și uniforme.
  • Producția de echipamente destinate agriculturii – caracteristicile foilor din oțel laminat (durabilitate și rezistență ridicată) se pliază perfect pe tiparele utilajelor agricole, precum combine sau tractoare. Sunt folosite foi prelucrate la cald, dat fiind faptul că dispun de proprietăți crescute în ceea ce privește rezistența.
  • Industria producătoare de bunuri de larg consum și din categoria electrocasnicelor – sunt utilizate cu preponderență foile prelucrate la rece, acestea prezentând o serie de proprietăți care le permit o mai ușoară manevrabilitate în timpul diverselor procese de lucru.
  • Opere de artă în aer liber – multe dintre sculpturile moderne sunt realizate din astfel de foi (prelucrate la cald) pentru că prezintă caracteristici de rezistență pe termen îndelungat împotriva ruginirii. În plus, aceste produse dispun de caracteristici precum suprafața lucioasă și finisaje care evidențiază nuanțele culorilor mult mai bine.

Cererea de produse pe bază de oțel laminat a crescut de-a lungul timpului, statisticile indicând valori ascendente într-o gamă extinsă de sectoare de activitate. Printre acestea, 35% în sectorul construcțiilor, 19% în domeniul industriei constructoare de mașini, 15% în domeniul ingineriei mecanice, 14% în cea a prelucrării metalelor și 11% în domeniul producerii de țevi și conducte. Topul țărilor importatoare de produse pe baza de foi laminate de oțel este condus de India (18%), Coreea de Sud (15%) și China (14%).

Caracteristicile foilor laminate din oțel

Foile laminate la rece se evidențiază printr-o serie de trăsături care le permit să ofere:

  • Funcționalitate crescută – proprietățile mecanice permit o abatere minimă în timpul proceselor de prelucrare;
  • Suprafața de lucru este uniformă, netedă și prezintă o dimensionare precisă – grosimea este ajustată în mod corespunzător (0, 5 – 3 mm), ceea ce permite obținerea unor rezultate mai bune în comparație cu foile prelucrate la cald;
  • Nivelul de planeitate a părții superioare este unul ridicat;
  • Se încadrează într-o gamă extinsă de standarde de calitate (EN 10268, ASTM A1008 / A1008M , DSTU 2834, GOST 17066 și multe altele).

În ceea ce privește foile laminate din oțel ce sunt prelucrate la cald, acestea se remarcă prin următoarele caracteristici:

  • Consistență de calitate superioară;
  • Suprafața de lucru este variată, grosimea fiind între 3 și 50 mm;
  • Prezintă proprietăți de reducere a greutății structurilor în a căror compoziție intră;
  • Se încadrează într-o varietate de standarde de calitate (EN 10111, EN 10120, ASTM A36/A36M, ASTM A568, DSTU 2834/ GOST 16523, DSTU 7808/ GOST 4041, GOST 5521 și multe altele).

Industriile în care sunt utilizate aceste tipuri de foi sunt numeroase. De exemplu, foile din oțel laminat la cald sunt folosite în industria constructoare de mașini (pentru partea de caroserie), pentru producția de utilaje destinate industriei de extracție (în exploatările miniere), precum și în industria constructoare de utilaje și echipamente destinate domeniul agricol.

Oțelul de calitate superioară și derivatele acestuia trebuie prețuite pentru că reprezintă unul dintre materialele viitorului. Acesta va fi din ce în ce mai prezent în numeroase industrii și va deveni o soluție utilizată pe scară largă ajutând la dezvoltarea omenirii și la crearea unui viitor mai bun.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...