joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTNereguli descoperite de Curtea de Conturi în lupta cu Covid din timpul...

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi în lupta cu Covid din timpul stării de urgenţă

Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență.

Printre neregulile constate de Curtea de Conturi au fost câteva la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, a unităților sanitare din județ și a autorități publice implicate în gestionarea crizei generate de pandemia de Covid-19. Astfel, controlorii financiari au stabilit că în timpul stării de urgență au fost plătite „ore suplimentare și altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăți efectuate în afara cadrului legislativ incident”, decât angajaților „care au prestat activități specifice prin asigurarea serviciului de permanență în regim de 24/7, prin serviciul de gardă sau chemări de la domiciliu, după caz, așa cum s-a prevăzut la art.8, alin.(4) din OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei”. Este vorba de o sumă de 46.400 de lei pentru perioada martie – mai, care ar fi fost plătită către 53 de angajați, printre care fosta conducere, dar și șoferi.

Monica Adăscăliției: „A fost vorba despre mici neconformități”

Medicul Monica Adăscăliței, care a preluat conducerea DSP la începutul lunii mai, chiar în timpul controlului Curții de Conturi, susține că problemele nu sunt chiar atât de grave din câte i-au explicat colegii care au gestionat situația până la venirea ei. „A fost vorba despre mici neconformități, pentru care avem termen de remediere. Colegii chiar au lucrat nonstop în acele zile, au făcut permanență, au răspuns la telefoane, anchete epidemiologice… Vă aduceți aminte ce a fost atunci! Ei nu aveau rapoarte de activitate, dar avem termen de conformitate și le vor face”, a declarat Monica Adăscăliței.

De asemenea, Curtea de Conturi a mai reținut că se decontează în afara cadrului legal cheltuielile generate de carantinarea persoanelor care nu au spart izolarea sau carantina. Problema afectează și Primăria Botoșani. „Aceste cheltuieli trebuiau suportate de persoanele sancționate contravențional, din cauza nerespectării măsurii de autoizolare, în sumă totală de 46,1 mii lei, fără a fi întreprinse măsuri de recuperare a sumelor”, se arată în raport.

Problema ridicată de primar încă din starea de urgență

Problema a fost ridicată și de primarul Cătălin Flutur în perioada stării de urgență, care atrăgea atenția asupra acestei situații și afirma că nu are pârghii să recupereze banii de la carantinații instituționalizați, care deși proveneau din toate colțurile județului erau aduși în spațiile de cazare din Botoșani. „Poliția s-a ocupat. Ei au făcut procesele verbale. Noi am fost doar însoțitori, dar pot spune că toate carantinările s-au făcut conform normelor în vigoare”, a mai spus Monica Adăscăliței, adăugând că aceste cheltuieli încă nu au fost decontate.

Nereguli și la spitale

Nereguli au fost descoperite de controlorii financiari și la Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe”, care a atribuit „contracte unor prestatori de servicii de dezinfecție care nu figurează în lista unităților județene de profil/nu au autorizație în domeniu de la DSVSA”, dar și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” și cel de Pneumoftiziologie, care nu au notificat în SEAP în termenul legal, „achizițiile directe realizate de materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei Covid-19”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...