Reguli speciale pentru alegerile locale

0

La sfârșitul lunii viitoare va trebui să mergem la vot să alegem primarii, consilierii locali și județeni și președinții Consiliului Județean (CJ) pentru următorii ani. Dat fiind pandemia de Covid-19, alegerile se vor desfășura după reguli speciale. Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne au pus la punct detaliile ca alegerile locale de pe 27 septembrie să nu fie umbrite de evenimente nedorite.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară. Birourile electorale ale secțiilor de votare sunt constituite dintr-un președinte, un locțiitor, un operator de tabletă și membrii desemnați de partidele politice.

În secțiile de votare se vor respecta regulile din spațiile închise, în sensul că alegătorii sunt obligați să poarte mască de protecție din momentul în care intră și până la părăsirea secției de vot. De asemenea, ei vor trebui să se dezinfecteze.

În secțiile de vot, vor fi organizate mesele comisiei cu păstrarea distanței fizice, iar personalul acesteia va trebui să poarte toată ziua mască și mănuși de protecție. Ei vor avea mai multe pauze pe timpul zilei pentru a mânca sau pentru nevoile fiziologice. La ediția din acest an a scrutinului, reprezentanții secțiilor de votare le este interzis să mai mănânce în sala în care se desfășoară procesul electoral. Membrii secțiilor de vot nu vor intra deloc în contact cu alegătorii, deoarece aceștia își vor lua singuri buletinele și ștampila din locurile amenajate special. Bineînțeles sub supravegherea unui membru al comisiei. După vot, alegătorul va pune ștampila utilizată într-un loc special amenajat. Acesta va fi dezinfectată și ulterior va putea fi folosită din nou de către votanți.

Norme prelucrate primarilor

O parte dintre aceste reguli le-au fost deja prelucrate primarilor în funcție și secretarilor de primării care au atribuții în organizarea alegerilor de către autoritățile județene. Aceștia vor trebui să fie vigilenți și să respecte toate regulile de distanțare și protecție în așa fel încât în votul să se desfășoare în condiții de siguranță. „Alegerile vor veni după o perioadă de concedii, când foarte multă lume a călătorit în diferite zone, persoane tinere care au călătorit, care vor dezvolta o simptomatologie ușoară pe care foarte ușor o vor ignora, dar care simptomatologie nu va însemna că nu va putea să-i infecteze pe cei din jur. Extrem de important în tot ceea ce înseamnă demersul acesta este responsabilitatea protecției individuale. Dumneavoastră, ca și lideri de opinie, de comunitate, va trebui să militați pe aceste măsuri de protecție personală”, a declarat epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Irina Alecu. Aceasta a insistat pe purtarea în mod corect a măști, pe spălatul mâinilor și pe distanțarea fizică, pe cât posibilă.

Totodată s-a adus la cunoștința primarilor și secretarilor că vor fi puse la dispoziție de către Ministerul Sănătății, prin intermediul Instituției Prefectului, materiale sanitare necesare derulării în condiții de igienă a procesului electoral.

Deja ai votat!