joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTDescoperiți în fața secetei (video)

Descoperiți în fața secetei (video)

♦ Aproape o treime din suprafața arabilă ar fi calamitată din cauza secetei și doar 2.000 de hectare au fost irigate, deși fermierii puteau să tripleze această suprafaţă.
♦ De asemenea, la primii doi jucători din domeniul asigurărilor agricole au fost asigurate doar ceva mai mult de 10.000 de hectare, în condițiile în care polițele de asigurare sunt acoperite prin subvenții de la stat prin intermediul AFIR.

Seceta a lovit crunt județul afectând atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară. Autoritățile agricole județene se așteaptă ca să fie declarate calamitate, după verificările de pe teren, peste 100.000 de hectare, ceea ce echivalează cu mai bine de o treime din suprafața arabilă a județului.

„Este un an dificil. Sunt microzone în județ în care seceta face ravagii, dar sunt și zone, așa cum am mai spus, în care vom recolta porumb și floarea-soarelui. Am monitorizat permanent, personal și împreună cu specialiștii din Direcția Agricolă, starea de vegetație a culturilor înființate în primăvara acestui an. Din păcate seceta și-a spus cuvântul pe areale extinse din sudul județului, deficitul de umiditate accentuându-se de la zi la zi și urcă spre centru și nordul județului”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), care se așteaptă ca toți fermierii să depună notificări pentru secetă pe principiul „dacă mi-o da, bine, dacă nu, nu”.

Despăgubiri de miliarde pregătite de Guvern

Situația nu este singulară la nivelul județului Botoșani, ci este mult mai cruntă în țară, motiv pentru care Guvernul a rectificat bugetul Ministerului Agriculturii pentru a prinde banii necesari despăgubirii fermierilor afectați.

„Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum am promis şi cum nu s-a mai făcut de mulţi ani”, a declarat Adrian Oros.

Pentru acordarea despăgubirilor, vor trebui să fie constituite comisiile de verificare din care însă vor lipsi specialiștii de la APIA, ceea ce de fapt va bloca întregul proces sau îl va pune sub semnul întrebării din puncte de vedere al corectitudinii.

Doar 0,7% din suprafața agricolă a județului este irigată

Pe de altă parte, nici fermierii nu au făcut mare lucru pentru combaterea secetei, deși, cel puțin unii, aveau la dispoziție instrumentele necesare să o facă.

Astfel, deși la nivelul județului suprafața irigabilă este redusă, aproximativ 6.133 de hectare din cele 300.000 de hectare de teren arabil, adică 2%, nici aceasta nu este irigată în totalitate. Potrivit lui Liviu Ștefan, directorul locale a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), suprafața irigată este de aproape trei ori mai mică. „La momentul actual se pot uda 6.133 de hectare. Pentru anul 2020 s-au încheiat contracte pentru 5.646 de hectare, din caree s-au udat 2.157 de hectare”, a declarat Liviu Ștefan, precizând că este vorba, în general, de prima udare. Cel mai mult s-a udat în sudul județului în zona Stânca-Ripiceni. Aici, sistemele repuse în funcție permit udare a aproximativ 3.005 de hectare, adică jumătate din suprafața irigabilă actuală a județului.

Cu toate acestea, deși seceta aici s-a manifestat cel mai profund, s-a contractat apă pentru 1.731 de hectare, din care s-au udat doar 1.134 de hectare, adică ceva mai mult de o treime din cât se putea iriga. Situația este oarecum similară și la sistemul de irigații Horia-Liveni-Manoleasa, unde s-au contractat 2.472 de hectare și s-au irigat doar 847. De asemenea, la Movileni-Havârna, din cele 804 hectare contractate au fost irigate doar 150, iar la Curtești, din cele 437 de hectare, doar 22, aici fiind vorba de o livadă.

Cele mai mari suprafeţe irigate sunt la Brăila 

La nivel național, ANIF anunță că, până la data de 14 august, au fost irigate, cumulat, 1.006.435 hectare, din care udarea I – 418.373 hectare. Județele unde s-a irigat cel mai mult, până la această dată, sunt Brăila, cu 345.160 hectare cumulat, din care 158.875 hectare udarea I, Dolj cu 137.933 ha, din care 21.002 hectare udarea I, Ialomița cu 126.658 hectare cumulat, din care 53.943 hectare udarea I, Galați cu 94.857 hectare cumulat, din care 53.981 hectare udarea I.

Trebuie menționat că suprafața arabilă a României este de aproape zece milioane de hectare.

Fermierii fug și de asigurări

Nici la asigurări nu prea s-au înghesuit agricultorii botoșăneni. Doi dintre cei mai mari jucători pe piața asigurărilor agricole de la noi din județ totalizează împreună aproximativ zece mii de hectare. Unul dintre ei asigură și secetă, în timp ce celălalt nu o asigură pe motiv că este declarată calamitate mondială.

Pentru a asigura seceta, agricultorii trebuie să contracteze asigurătorul înaintea instalării fenomenului și să încheie un contract care prevede condițiile de despăgubire. De exemplu, agricultorii nu primesc despăgubiri pentru secetă dacă terenul este irigabil, iar ei nu au udat cultura sau dacă efectele asupra plantelor provin din greșelile de aplicare a tehnologiei de cultură. Fermierul va completa o cere în care va preciza producția medie pe ultimii cinci ani. Dintre acești ani, se elimină anul cu producția cea mai mare și anul cu producția cea mai mică și se face media aritmetică pentru ceilalți trei ani rămași. Rezultatul va reprezenta nivelul la care se stabilește polița, iar asigurătorul plătește diferența dintre acest rezultat mediu și producția obținută. Pentru situația în care istoricul producțiilor este mai mic de cinci ani, se va calcula media aritmetică a producțiilor aferente anilor în care cultura a fost cultivată.

Asigurare subvenţionată de AFIR

Interesant este că asigurarea agricolă este subvenționată prin intermediul AFIR. Cu toate acestea, la nivelul județului Botoșani sunt doar 76 de dosare de solicitare de subvenție în lucru și acestea, în general, de la fermele vegetale care au în componență și capital străin.

*) La începutul lunii iulie a fost repusă în funcțiune și statia de repompare a apei pentru irigații de la Lehnești, dar solicitările de apă din partea fermierilor sunt reduse 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...