Fost grefier DIICOT acuzat că oferea informații traficanților de țigări

Un fost grefier din cadrul DIICOT a fost trimis în judecată întrucât ar fi oferit informații secrete din anchete unor grupări de traficanţi de ţigări. Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani. Daniel Constantin Bogoș a fost acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, fostul grefier va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Ancheta în acest caz a început în 2012. Aceasta a fost inițiată chiar de foștii colegi ai grefierului, respectiv de procurorii Serviciului teritorial DIICOT Suceava. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis la acea vreme de DIICOT, începând cu anul 2011, Daniel Constantin Bogoş, angajat în funcţia de grefier în cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani, ar fi sprijinit activitatea unor grupuri infracţionale organizate specializate în contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară. Gruparea acţiona pe raza municipiului şi judeţului Botoşani şi a făcut obiectul cercetărilor în patru dosare penale înregistrate la DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani.

„S-a reţinut că, începând cu anul 2011, grefierul a divulgat fără drept traficanţilor de ţigări informaţii secrete de serviciu care nu sunt destinate publicităţii, pe care le-a cunoscut datorită atribuţiilor de serviciu, în speţă date cu caracter „Secret de Serviciu” şi/sau date confidenţiale din cadrul unor dosare penale, cu scopul de a afecta buna desfăşurare a urmăririi penale”, precizau anchetatorii.

Semnătură contrafăcută pentru obţinerea unui credit

Totodată, cu ocazia investigațiilor, s-a mai descoperit că, în cursul anului 2012, pentru obţinerea unor credite de consum, grefierul a întocmit în fals o adeverinţă de venit prin contrafacerea semnăturii şefului şi a managerului economic din cadrul DIICOT. Documentul a fost folosit ulterior la o bancă de pe raza municipiului Botoşani.

Reținut pe 10 mai 2016, în urma unei operațiuni care a fost organizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava, a luptătorilor din Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, Daniel Constantin Bogoș a fost arestat preventiv în urma unei decizii a Tribunalului Suceava. Ulterior acesta a fost plasat sub control judiciar. Cercetările s-au prelungit până anul acesta, când fostul grefier, care a demisionat din funcție în urma scandalului, a fost trimis în boxa acuzaților.

Deja ai votat!