Femeile domină bărbații la pensie

♦ În județ, aproape două treimi dintre pensionari sunt femei.
♦ Chiar dacă, în general, pensia medie a femeilor este mai mică, cea mai mare pensie de asigurări sociale din județ esete încasată de o femeie de afaceri

Numărul pensionarilor botoșăneni scade de la o lună la alta, de la începutul anului înregistrându-se cu aproximativ 2.000 de beneficiari mai puțini. Astfel, la începutul lunii august, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani erau luați aproximativ 93 de mii de pensionari. Ceva mai mult de o treime dintre pensionari, 37%, sunt bărbați, în timp ce femeile reprezintă 63% din totalul vârstnicilor. Putem generaliza și spune că raportul bărbați/femei la nivelul pensionarilor este de 1/2.

Cauzele trebuie căutate în faptul că femeile au o speranță de viață mult mai mare decât bărbații și beneficiază de faptul că pot ieși și la o vârstă mai mică decât bărbații care trebuie să rămână în câmpul muncii mai mult timp. De altfel, statisticile angajaților din județ arată că mai mulți bărbați sunt angajați decât femeile.

Raportul privind numărul mare de femei care sunt pensionare se răsfrânge puternic și asupra pensiei medie înregistrată la Botoșani, care și așa este cea mai mică din țară. „Foarte multe dintre femeile aflate la pensie au venituri de mizerie aș putea spune și asta pentru că au lucrat în agricultură sau domeniul industriei ușoare, unde tot timpul veniturile au fost mici. Dacă mai ținem cont că multe dintre ele au stagii de cotizare incomplete vedem și de ce la Botoșani avem atât de multe indemnizații sociale. Situația nu se va putea remedia prea repede, pentru că sunt încă generații întregi de femei care au lucrat puțin, au cotizat puțin, deci vor avea și pensii foarte mici”, a declarat un expert în piața muncii din Botoșani.

Cea mai mare pensie a unei femei este de 14.000 de lei

Cu toate acestea, cea mai mare pensie înregistrată în Botoșani este a unei femei de afaceri care încasează lunar peste 14 mii de lei. Surprinzător, a doua pensie ca valoare este încasată de un fost profesor de matematică. Acesta primeşte lunar aproximativ 13 mii de lei. A treia pensie ca valoare este la distanţă mare de primele două şi este de peste opt mii de lei şi este încasată de un fost sondor. Cea mai mare pensie specială plătită la Botoşani este de aproximativ 40 mii de lei și o încasează un fost șef al procurorilor anticorupție.

În judeţul Botoşani sunt în plată 93.012 de pensionari. Două treimi dintre pensionarii din Botoşani încasează lunar sub 1.265 de lei, cât este valoarea punctului de pensie, iar peste 50 de mii de persoane au avut în această lună pensii mai mici de o mie de lei. Cea mai mare parte dintre acestea, 37 de mii, sunt din mediul rural, în timp ce 13 mii sunt din mediul urban. Aproape 13 mii dintre vârstnici au pensii cuprinse între 1.000 şi 1.265 de lei.

Deja ai votat!