Salarii amânate din cauza sporurilor

Pentru a treia lună la rând, peste 2.400 de salariaţi au fost nevoiţi să aştepte mai multe zile pentru a intra în posesia salariilor.

Este vorba de angajaţii Spitalului Județean de Urgenţă (SJU), care au observat că din luna iunie salariile au întârzieri tot mai mari. Din câte se pare, de vină ar fi banii care vin de la Casa de Sănătate, special destinaţi sporurilor acordate de stat în perioada de pandemie. Din acest motiv, reprezentanţii spitalului fac statele de plată cu întârziere, pentru că nu ştiu când şi câţi bani vin în luna respectivă de la Casa de Sănătate.

Cadrele medicale sunt nemulţumite de întârzierile care se repetă deja a treia lună consecutiv. „Nu toţi sunt medici sau asistenţi în spital, care au salarii ce le permit să mai aştepte. Sunt muncitori, infirmieri, brancardieri, majoritatea cu rate la bancă, iar salariile le ajung de pe o lună pe alta”, a spus un angajat al unităţii sanitare.

Potrivit conducerii unităţii sanitare, cauza întârzierii plății pentru sporurile prevăzute prin Legea nr.56 /2020 este neacordarea sumelor aferente de către Casa de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv salariile au trebuit calculate de mai multe ori, ba cu sporuri, ba fără sporuri. „Au fost refăcute statele de plată fără sporurile menționate mai sus, neexistând în bugetul de venituri și cheltuieli al spitalului sume pentru acordarea sporurilor”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Botoșani.

Potrivit angajaţilor unităţii, în general salariile intră în conturi în data de 15, iar ieri, pe 18, începeau să se facă plăţile în unele cazuri, depinzând şi de băncile la care aveau conturile.

Deja ai votat!