miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăLocalBebeluş "cu greutate" născut de o mamă minoră

Bebeluş „cu greutate” născut de o mamă minoră

Cadou cu greutate pentru o fată de doar 17 ani, din judeţul Botoşani. Minora, din localitatea Nicşeni, a dat naştere, la începutul lunii, celui mai greu bebeluş din acest an. Din cauza greutăţii fătului, dar şi a faptului că mama minoră are o constituţie extrem de firavă, medicii au decis ca naşterea să se facă prin cezariană.

Sarcina, una neurmărită de un medic specialist, a fost dusă la termen de mama în vârstă de doar 17 ani. Aceasta s-a prezentat la spital chiar când i-a venit sorocul. Cadrele medicale au fost nevoite să o opereze, având în vedere mărimea copilului. După naştere, fetiţa cântărea nu mai puţin de 5.400 de grame şi avea o lungime de 56 de centimetri.

Atât mama, cât şi fetiţa ei, au fost preluate de medicii specialişti. Evoluţia celor două a fost una favorabilă, la câteva zile fiind externate din spital.

Bebeluşii gigant devin un fenomen

Potrivit medicilor, copilul macrosom (cel cu o greutate şi mărime peste medie) poate prezenta complicaţii după naştere. Printre acestea se regăsesc hipoglicemie, distocie a umerilor, insuficienţă respiratorie acută sau fracturi de claviculă. „În acest caz, ca şi evoluţie, bebeluşul a necesitat câteva zile de terapie intensivă din cauza unor probleme de adaptare la viaţa extrauterină, prin prisma greutăţii peste medie, de adaptare respiratorie şi glicemică, dar evoluţia a fost foarte bună şi a şi fost externat”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, numărul copiilor cu greutate mare la naştere este în creştere. Dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă care îi îngrijorează pe medici.

În ultimele 2-3 decenii, numărul acestor copii a crescut, în ţările dezvoltate, cu 15-25%. Tendinţa apare şi în ţări în curs de dezvoltare, precum Algeria şi China. În Algeria, unde 30% dintre mame sunt obeze, numărul bebeluşilor supraponderali a crescut cu 15%. În China, 6,9% dintre bebeluşi sunt supradimensionaţi, faţă de numai 0,5% în India, unde proporţia mamelor obeze este de doar 3,6% din populaţie.

Nu se ştie cu precizie de ce vin pe lume tot mai mulţi bebeluşi gigantici. Oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen – macrosomia, numit şi sindromul bebeluşului uriaş – este legat de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.

Fenomenul devine tot mai îngrijorător la nivel mondial

Fenomenul este îngrijorător pentru părinţi şi doctori deopotrivă. Nou-născuţii cu greutate mare au un risc sporit de a suferi complicaţii la naştere şi de a dezvolta probleme de sănătate.

Fetiţa născută în aceste zile nu este cel mai mare bebeluş venit pe lume la Maternitatea din Botoşani, însă este cel mai mare din acest an de la Botoşani. Unul dintre cei mai mari bebeluşi aduşi pe lume în Maternitatea Botoşani a fost un copil de 6.800 de grame. Acesta a fost născut în 2009 de o femeie de 39 de ani, din Leorda. În 2017 un bebeluş a cântărit 5.990 de grame la naştere, fiind al 11-lea copil din familie. În 2016 a fost un bebeluş de 5.200 de grame. În 2015 a fost adus pe lume un bebeluş de 5.145 de grame, fiind al nouălea din familia sa. În ianuarie 2019, o botoşăneancă a adus pe lume o fetiţă de 5.080 de grame, iar în decembrie a venit pe lume un bebeluş de 5240 de grame.

O femeie din Curteşti a adus pe lume, în 2011, un bebeluş de 5.500 de grame. Micuţul era aşteptat acasă de încă nouă frăţiori şi a fost adus pe lume în urma unei operaţii de cezariană. O altă femeie din comuna Albeşti a adus pe lume un băieţel de 5.550 grame în acelaşi an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
12.2 °
53 %
3.4kmh
100 %
mie
17 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...