spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLideri de partide în luptă pentru șefia județului

Lideri de partide în luptă pentru șefia județului

♦ nouă politicieni, majoritatea lideri de partide, s-au înscris în lupta pentru președinția județului ce se va da la sfârșitul lunii viitoare

Șefii principalelor partide politice din Botoșani au intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean (CJ). Este vorba de doi senatori, Doina Federovici (PSD) și Costel Șoptică (PNL), un deputat, Mihaela Huncă (Pro România), un fost senator, Corneliu Popescu (PMP) și un aspirant la funcția de senator, Andrei Drancă (Alianța USR+PLUS), Corneliu Furtună (Alianţa Împreună pentru Botoşani Partidul Verde-PNŢCD). Lor li se adăugă Bogdan Dăscălescu (vicepreședinte ALDE), Constantin Rotaru (PPU-sl) şi Daniel Doctorescu (PRM).

Doi mari favoriți

Deci, avem o luptă între nouă politicieni de calibru diferit, dintre care primii doi, Doina Federovici și Costel Șoptică, pornesc în luptă cu primele șanse. Fiecare are atuurile sale, dar și multe puncte slabe, iar campania electorală care va începe în această săptămână le va pune în evidență.

Patru candidați, Andrei Drancă, Bogdan Dăscălescu, Mihaela Huncă și Corneliu Popescu, vor juca în liga a doua, singurul lor scop în această bătălie este să fie o locomotivă pentru partidele pe care le conduc în vederea obținerii a cât mai multe voturi, astfel încât să tragă lista de consilieri în CJ și să treacă de acel prag de 3% pentru a obține decontările de la stat pentru cheltuielile făcute în campania electorală. Aceștia vor rupe însă hălci bune din zestrea de voturi a candidaților PSD și PNL și în funcție de acest lucru vor influența rezultatul final al alegerilor care vor avea loc pe 27 septembrie.

La o primă vedere, pare a fi avantajată Doina Federovici, pentru că pe culoarul său, din cei din linia a doua, aleargă doar Mihaela Huncă, în timp ce Costel Șoptică ar pierde voturi în favoarea lui Andrei Drancă și Corneliu Popescu. Bogdan Dăscălescu „va fura” și de la unul și de la altul, iar la momentul actual nu se poate estima cu certitudine cât. De fapt, influențele acestor candidaturi de linia a doua se vor vedea la număratul voturilor.

Trei candidați fac act de prezență

În linia a treia sunt trei candidați, care nu vor conta prea mult. Totuși voturile pe care ei le vor atrage de la unul din primii doi candidați ar putea fi decisiv dacă aceștia vor continua lupta umăr la umăr. Candidatura unuia dintre ei, cea a lui Corneliu Furtună, preşedintele PNȚCD, îl va afecta mai ales pe Costel Șoptică, deoarece țărăniștii sunt văzuți ca aliați ai liberalilor, chiar dacă liderul botoșănean a fost văzut anul trecut la reuniuni ale PSD, precum cea la care a venit și Liviu Dragnea la Botoșani.

Ceilalți doi, Constantin Rotaru şi Daniel Doctorescu vor rupe din voturile Doinei Federovici. Chiar dacă nu sunt atât de populari la nivelul județului, Constantin Rotaru mizează pe o mică parte a publicului Antenelor, fidel familiei Voiculescu, proprietara de facto a PPU-sl, în timp ce Daniel Doctorescu va încerca să mai resusciteze ceea ce a mai rămas din moștenirea lăsată de Vadim Tudor. E greu, pentru că la alegerile din 2016, Doctorescu a candidat pentru postul de primar și a adunat doar 411 voturi la nivelul municipiului.

Miză mare și pentru consilieri

Miză mare va fi și pentru listele de consilieri județeni, unde clar PSD și PNL își vor lua partea leului. Acum rămâne de văzut care dintre partidele care au mai depus liste de candidați va mai putea trece de pragul de 5% și dacă o va face, câți consilieri județeni va lua. Pentru a obține un mandat, partidele trebuie să obțină 3,125% din voturi. Astfel, partidele care trec pragul electoral de 5%, în funcție ar putea spera la două mandate de consilier județean din cele 32. La alegerile din 2016, la nivelul județului au fost valabil exprimate aproximativ 180.000 de voturi, ceea ce arată că pentru a atinge pragul electoral de 5%, un partid trebuia să obțină cel puțin 9.000 de voturi, iar cele două alianțe înscrise 12.500 de voturi.

Mama olimpicului Ștefan Bălăucă poate strica apele

Apele marilor partide ar putea fi stricate de către Cristina Bălăucă, mama olimpicului internațional Ștefan Bălăucă. Aceasta s-a înscris în cursa electorală pentru un loc în legislativul județean ca independent, după ce a reușit să strângă aproximativ 2.000 de semnături. Pentru a obține mandatul, ea va trebui să-și tripleze această zestre și să o transforme în voturi efective.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...