Botoșănean extrădat în Italia pentru jafuri ca-n filme

Un botoșănean dat în urmărire internațională pentru jaf calificat va fi extrădat în Italia. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. În vârstă de 40 de ani, Dragoș Mihai Moscalu a fost reținut pe 8 august a.c., pe Aeroportul Suceava, imediat ce a coborât dintr-un avion care asigura o cursă Anglia-România. Originar din comuna Corni, botoșăneanul a fost arestat provizoriu, în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava. Instanţa a solicitat ulterior autorităților italiene să comunice documentele în baza cărora bărbatul a fost dat în urmărire internațională.

Botoșăneanul era căutat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie în formă continuată în circumstanțe agravante, pentru niște fapte comise în august 2005. În urmă cu aproape 15 ani, botoșăneanul, cu alți doi cetățeni români, ar fi răpit sub amenințarea cuțitului două persoane, Koshi Imed și Lahmar Belgaceni. Victimele ar fi fost legate la mâini și la picioare, li s-au acoperit ochii. Ulterior acestea au fost duse în interiorul unei case părăsite. Acolo au fost lovite, iar la final li s-au furat banii și telefoanele mobile.

Mandat european de arestare emis de italieni

Cazul a fost investigat de autoritățile italiene la acea vreme. Principalii suspecți au fost trimiși în judecată și condamnați la închisoare cu executare. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 12 decembrie 2018. Ulterior, în august 2019, Curtea de Apel din Potenza a validat mandatul european de arestare emis pe numele botoșăneanului. Aaesta a fost dat în consemn prin Interpol.

Capturat când încerca să se întoarcă în țară, Dragoș Mihai Moscalu și-a angajat un avocat și a încercat să demonstreze că faptele s-ar fi prescris. Totodată, el s-a opus extrădării, invocând faptul că nu dorește să-și execute pedeapsa în Italia. Totuși Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea botoșăneanului și predarea acestuia autorităților străine, urmând să se decidă ulterior dacă bărbatul va fi încarcerat în peninsulă sau va fi readus în țară pentru executarea pedepsei.

Deja ai votat!