Candidatul Pro România scos de pe liste are dreptul să candideze

Candidatul „Pro România” din comuna Cristești, care a fost scos de pe liste în urma unei decizii a Judecătoriei Botoșani, va avea dreptul să participe la alegerile locale din septembrie a.c. Tribunalul Botoșani a desființat hotărârea instanței de fond și a decis că Gheorghe Maxim poate candida. Proba care a răsturnat părerea magistraților a fost un raport de evaluare emis la începutul lunii august de Agenția Națională de Integritate (ANI). Acesta indica faptul că Gheorghe Maxim nu a fost identificat în conflict de interese. Prima constatare din toamna lui 2018 a fost clasată.

Situația a fost generată după ce Gheorghe Maxim, fost consilier local PNL în comuna Cristești, și-a anunțat candidatura la alegerile locale din acest an din partea Partidului „Pro România”. Ulterior, viceprimarul comunei Cristești, Liviu Stănuc, s-a adresat Judecătoriei Botoșani. Acesta a contestat dreptul lui Maxim de a candida. Motivul – o decizie ANI arăta că Maxim ar fi fost în conflict de interese, în perioada 2015-2016. Asta deoarece o firmă controlată de el ar fi furnizat Primăriei Cristești lemne de foc.

Conflictul de interese atrăgea și o restricție, respectiv dreptul de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Din acest motiv judecătoria a apreciat că Gheorghe Maxim trebuie scos de pe liste. Doar că nimeni nu a știut de clasarea cazului de către ANI în ce privește situația lui Maxim. Asta deoarece consilierul a fost în imposibilitatea de a se prezenta la primul proces pentru a-și apăra cauza.

Deja ai votat!