Gheorghe Ciubotaru, primul pe buletinul de vot pentru Primăria Botoșani

0

Primul candidat de pe buletinul pentru alegerea primarului muncipiului Botoșani a fost extras Gheorghe Ciubotaru de la (PMP). Acesta este urmat de Cosmin Andrei (PSD) și Liviu Toma (Pro România). Roxana Țurcanu (ALDE) va fi a patra pe buletinul de vot, în timp ce actualul primar, Cătălin Flutur (PNL) abia al cincilea.

O interpretare a legii cel puțin ciudată de către Biroul Electoral Central (BEC) a aruncat candidații Alianței USR+PLUS în urna a doua, pe motiv că PLUS este partid neparlamentar. Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților publice locale, la articolul 58, alineatul 8, litera a) prevede că în prima etapă intră la tragerea la sorți „listele depuse de partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului, respectiv alianțele politice și alianțele electorale care conțin cel puțin un partid politic ori o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale parlamentare”. Or, USR este partid parlamentar.

În aceste condiții, reprezentanții Alianței USR-PLUS „au prins” locuri spre finalul buletinului de vot. Astfel, Marcel Gheorghiță va fi pe poziția a 11-a, după candidații ADER (Maxim Gheorghe), Alianței Partidul Verde – PNȚCD (Silver Burlacu), Phralipe al Romilor (Florin Nicoi), PRM (Alexandru-Viorel Dulgheru) și PPU (Corina Dănuța). Ultimii doi candidați sunt independenții Cătălin Silegeanu și Florin Zberea, alias Carai.

La Consiliul Local buletinul de vot este deschis de PMP, urmat de PSD, Pro România, ALDE, Uniunea Armenilor și abia apoi PNL. La partidele neparlamentare ordinea a fost: ADER, Alianța Partidul Verde – PNȚCD, Phralipe al Romilor, PER, PRM, PPU și USR+PLUS Ultimii trei candidați sunt independenții Cătălin Silegeanu, Florin Zberea, alias Carai și Bogdan Cărăușu.

Deja ai votat!
se încarcă...