vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTRecorduri stabilite de berzele din județ

Recorduri stabilite de berzele din județ

♦ Județul Botoșani este unul favorit al berzelor, potrivit cercetării Societății Ornitologică Română pe acest an.
♦ La Rădăuți Prut a fost recenzat cel mai nordic cuib, comuna Păltiniș este printre cele care au recenzat cele mai multe noi cuiburi de berze, iar întreg judetul este pe locul 2 la numărul de noi cuiburi de berze recenzate.

Județul Botoșani este unul favorit al berzelor. Cel puțin așa reiese din cercetarea Societatea Ornitologică Română (SOR) pe acest an care a inclus Botoșaniul în mai multe topuri.

Cel mai nordic cuib de barză este în comuna Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani.  Acesta a fost localizat de Cristina-Ionela Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani. La începutul lunii martie, Cristina-Ionela Kashyap declara că două cuiburi în comuna Rădăuți Prut, cele mai nordice din țară, au fost înălțate de către reprezentanții Delgaz, iar cel mai septentrional a fost ridicat în memoria fostului jurnalist Ovidiu Bufnilă, care era și purtător de cuvânt al SOR și care a murit la doar 42 de ani, pe 15 februarie. „Cel mai nordic cuib a fost montat în memoria celui care a fost și va rămâne veșnic în memorie ca prieten al păsărilor, Ovidiu Bufnilă”, spunea Kashyap.

Cel mai sudic cuib a fost semnalat în oraşul Zimnicea (Teleorman), cel mai vestic cuib înregistrat a fost în comuna Comloşu Mare (Timiş), iar cel mai estic a fost semnalat în comuna C.A. Rosetti (Tulcea). Totodată, cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2020, doi metri peste nivelul mării, a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din judeţul Tulcea, iar cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliş, judeţul Cluj.

Câte șase pui într-un cuib

Dacă în 2019, la Horodnicu de Sus (Suceava) se înregistra un record de șapte pui într-un cuib, în acest an, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase pui. Localitățile în care s-a înregistrat acest număr de pui au fost: Bara (Neamț), Domnești (Ilfov), Brânceni (Teleorman) și Arcani (Gorj).

1.403 cuiburi noi

La nivel național, de la începutul anului, cu ajutorul aplicaţiei „Uite barza!”, au fost recenzate 3.575 de cuiburi unice, dintre care 1.403 sunt cuiburi noi. 2.327 de cuiburi se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.

În topul judeţelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate se află Tulcea, cu 299, urmat de Dolj – 241, Constanţa – 240, Harghita – 223 şi Suceava – 200.

Topul localităţilor cu cele mai multe cuiburi înregistrate este condus de Sânsimion (Harghita) cu 61 de cuiburi, urmat de Siculeni (Harghita) – 43, Ostrov (Constanţa) – 41, Murighiol (Tulcea) – 36 şi Sâncrăieni (Harghita) – 34.

Judeţele cu cele mai multe cuiburi noi sunt Suceava – 133, Botoşani – 129, Teleorman – 125, Dolj – 87 şi Olt – 87, iar localităţile cu cele mai multe cuiburi noi sunt Sânsimion (Harghita) – 31, Islaz (Teleorman) – 24, Seaca (Teleorman) – 21, Păltiniş (Botoşani) – 17 şi Cornu Luncii (Suceava) – 16.

Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulţi. Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020.

Barza albă este protejată de mai multe legi, omorârea, spargerea ouălelor sau distrugerea cuiburilor fiind considerate infracțiuni.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate

1. Tulcea 299
2. Dolj 241
3. Constanța 240
4. Harghita 223
5. Suceava 200

Top localități cu cele mai multe cuiburi înregistrate

1. Sânsimion (Harghita) 61
2. Siculeni (Harghita) 43
3. Ostrov (Constanța) 41
4. Murighiol (Tulcea) 36
5. Sâncrăieni (Harghita) 34

Județele cu cele mai multe cuiburi noi

1. Suceava 133
2. Botoșani 129
3. Teleorman 125
4.-5. Dolj 87
4.-5. Olt 87

Localitățile cu cele mai multe cuiburi noi

1. Sânsimion (Harghita) 31
2. Islaz (Teleorman) 24
3. Seaca (Teleorman) 21
4. Păltiniș (Botoșani) 17
5. Cornu Luncii (Suceava) 16

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...