Proiectul „Lidl în Centrul vechi” respins pentru a patra oară

Proiectul privind construcția unui centru comercial pe locul fostei societății Rapsodia Conf a fost respins pentru a patra oară, astăzi, în cadrul ședinței Consiliul Local (CL) Botoșani. Introducerea proiectului pe ordinea de zi a ședinței CL a fost decisă după ce Mihai Tincu a formulat, în numele Rapsodia Cond SA, o plângere administrativă prin care a încercat să arate că inițiativa ar întruni toate condițiile legale pentru ridicarea complexului comercial, existând inclusiv avizul favorabil din partea Ministerului Culturii, întrucât terenul pe care ar urma să se ridice noul magazin este în vecinătatea Centrului vechi.

În timpul dezbaterilor, consilierii locali liberali au invocat însă faptul că un asemenea obiectiv nu s-ar încadra în planul urbanistic zonal. În acest context, ei au invocat faptul că, în urma consultărilor cu locuitorii din zonă, majoritatea botoșănenilor s-ar fi opus unei astfel de inițiative. „Intervin pe acest proiect pentru că problema se acutizează. Din discuțiile pe care le-am avut cu cetățenii din zona respectivă, plus din ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple în zona respectivă, aș vrea să întăresc faptul că, majoritatea cetățenilor spun NU unei zone comerciale. Locul acestor zone comerciale este în afara unui oraș modern și deschis viitorului”, a spus consilierul local PNL Cătălina Lupașcu.

Replica a venit din partea viceprimarului Cosmin Andrei, care i-a acuzat pe consilierii PNL că s-ar opune investițiilor private. „La proiectele ce vizau hipermarketurile din oraș ați votat cu două mâini, acum nu votați acest proiect pentru că este poate afectat un coleg al nostru sau pentru că poate nu ați primit ceea ce așteptați. Așteptați să vă dea ceva dl Tincu ca să votați proiectul acesta?”, a spus Cosmin Andrei.

La rândul său, consilierul PSD Mihai Tincu, care s-a abținut de la vot în cazul acestui proiect, a încercat să arate că investiția ar putea să aducă revitalizarea Centrului vechi și că în timpul consultărilor nu a primit niciun fel de contestații de la cei din jur. Ba mai mult, Mihai Tincu a arătat că există posibilitatea ca demersurile să continue în contenciosul administrativ, acuzându-i voalat pe cei care se opun proiectului de exces de putere. Cu toate acestea, în momentul în care a fost supus din nou la vot, proiectul a fost respins pentru a patra oară cu 11 voturi pentru, unul împotrivă și 10 abțineri.

Proiectul cuprinde demolarea clădirilor societății Rapsodia Conf, construcția unui centru comercial Lidl de aproape 2.200 de metri pătraţi, parcare de 120 de locuri, 10% din suprafața afrentă urmând să fie amenajată cu spații verzi. În a doua etapă, în apropierea ar urma să se construiască, pe o altă suprafață de 2.000 de metri pătraţi, două blocuri de locuințe colective, cu regim de înălțime parter plus trei etaje.

Deja ai votat!