spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTSecretele preparării nadei de pescuit

Secretele preparării nadei de pescuit

Secretele preparării nadei de pescuit

Nădirea reprezintă o procedură esențială pentru pescuitul staționar, care facilitează aducerea peștilor la locul de pescuit. Elementele componente de nădire se aleg în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi: comportamentul nadei în raport cu metoda de pescuit aplicată (poate fi vorba despre feeder sau march), de componenta vadului unde se va pescui, de adâncimea apei, de proprietățile curenților din apă, de comportamentul peștilor și de pozițiile acestora.
Amestecul de nădire pentru nădirea lansată de pe mal cu spombul
Pentru amestecul de nădire, alegerea elementelor componente de nădire se poate face în funcție de durata partidelor de pescuit și de timpul lor de dizolvare, astfel:
Poate fi un amestec cu timp scurt de dizolvare, la care se folosesc solubile, semințe fierte (cum ar fi de exemplu boabele de porumb și semințele de cânepă) și amestecuri de nădire cu pelete de 4-6 mm care se dizolvă mai ușor.
Se poate alege un amestec cu timp mediu de dizolvare la care se folosesc solubile de dimensiuni mai mari, amestecuri de nădire cu pelete de 6-8 mm care se dizolvă în 4-5 ore și amestecuri cu semințe. Timpul de dizolvare poate ajunge și la 8 ore.
Atracție rezistentă cu timp lung de dizolvare la care se folosesc elemente tari cum sunt boiliesurile de 16 mm, 20 mm sau 24 mm. Timpul de dizolvare este mare, cam de 12-14 ore.
Astfel de amestecuri se pregătesc chiar cu o zi înainte de partida de pescuit.
Prepararea nadei pentru pescuitul staționar

Cele mai importante etape ale preparării nadei de pescuit sunt umectarea și sitarea acesteia.
Umectarea nadei
Pentru asta se folosește un recipient cu fundul rotund, în care se pune nada uscată (pot fi mai multe tipuri de nadă). Dacă se folosește un recipient pătrat, atunci amestecarea nadei nu este la fel de ușoară. În plus, apare și riscul ca o parte din nadă, cea de la colțuri, să nu fie umectată adecvat.
Nada trebuie umectată cu apă și arome, deci cu un amestec care se pregătește în prealabil. Inițial, în alt vas se pune apa în care se adaugă aromele și aditivi lichizi, apoi se amestecă bine, pentru omogenizare. Acest amestec se adaugă peste nada uscată și apoi se amestecă toate ingredientele foarte bine, până ce nu mai sunt cocoloașe. Cantitatea de apă se alege în funcție de cantitatea de nadă uscată.
Bulgărul de nadă trebuie să fie destul de compact, se face o probă în apă, pentru verificarea acestuia. Se lasă nada să stea cca. 20 minute, pentru ca amestecul să absoarbă în mod cât mai bine apa. Nada trebuie să fie adecvat umectată pentru ca ingredientele să nu se desprindă ușor în apă. În caz contrar, ele vor fi duse de curentul de apă și astfel peștii se vor lua după acestea, deci se vor îndepărta de zona cârligului, iar pescarul nu va prinde probabil nimic.

Nada poate conține:
Făină de diferite tipuri care este obținută prin măcinarea cerealelor ce conțin carbohidrați și din măcinarea semințelor uleioase
Pesmeți din produse de patiserie, cum sunt biscuiții, pâinea, turta dulce sau cozonacul
Adausuri cu valoare proteică, ce sunt de origine animală
Făină de nevertebrate acvatice
Vitamine, atractanți, stimulatori de apetit, minerale și altele.
Prin adăugarea apei, inițial granulațiile mici absorb apa, iar granulațiile mari se vor umecta mai târziu.
Pentru a obține o nadă cât mai bună se aplică și a doua fază de umectare, deci se va adăuga încă puțină apă, prin pulverizarea acesteia. Nada nu trebuie să aibă prea multă apă, pentru că devine lipicioasă și nu mai este atât de eficientă ca nada care este un pic mai uscată.
Sitarea nadei
Aceasta este o altă etapă de preparare a nadei, care se face pentru îndepărtarea cocoloașelor care s-au format la umectare. În acest fel se obține o nadă omogenă, corect realizată care poate fi folosită la pescuit. Toate aceste etape de de preparare a nadei sunt importante, dacă se dorește un produs care să fie eficient în atragerea peștilor în zona de pescuit.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...