Expoziție de artă fotografică sub semnul creației eminesciene

Cea de a cincea ediție a taberei de artă fotografică intitulată „Căutându-l pe Eminescu”, va avea loc anul acesta doar on-line, din cauza pandemiei de coronavirus. Expoziția on-line, montajul video cu imagini din timpul desfășurării evenimentelor și albume foto, realizate de Memorialul Ipotești, vor fi disponibile începând cu data de 1 septembrie 2020 pe site-ul Memorialului. Fotografi din Iași, Bacău, Suceava, București, Ploiești, Botoșani își vor expune, în cadrul acestei ediții, fotografiile făcute în locuri în care cred că l-au găsit pe Eminescu.

„Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din „Curierul de Iași”, „Timpul” sau „Fântâna Blanduziei”, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii și picturi. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut. Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora”, a arătat Ala Sainenco, directorul Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu.

Prima ediție a Taberei de artă fotografică intitulată „Căutându-l pe Eminescu” a fost organizată în 2016, în urma unui parteneriat între Memorialul Ipotești și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani. Ulterior, aceasta a devenit o tradiție, tabăra fiind organizată anual. „Zeci de trasee, sute de fotografii, numeroase workshop-uri, ateliere, pe parcursul a patru ediții, au însemnat experiență și continuitate”, a dăugat Ala Sainenco.

 

Deja ai votat!