sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMarii câștigători ai pandemiei, la Botoșani

Marii câștigători ai pandemiei, la Botoșani

♦ Pandemia a fost un business profitabil pentru majoritatea celor care activează în HoReCa botoșăneană, motiv pentru care nici protestele pentru redeschiderea restaurantelor nu au avut forță la noi în județ
♦ Sume uriașe, de ordinul zecilor sau chiar la sutelor de mii de euro, au intrat în conturile hotelierilor și a restaurantelor care au găzduit sau hrănit carantinați

Peste două zile se vor redeschide restaurantele. O veste bună pentru cei care activează în HoReCa din Botoșani, dar pentru majoritatea pandemia și mai ales starea de urgență ce a presupus carantinarea a peste 1.500 de persoane a fost un business foarte profitabil.

Sute de mii de euro în conturile hotelierilor

Carantina la Botoșani din starea de urgență și starea de alertă a costat la Botoșani peste șase milioane de lei, numai cazare și masa.

Cele mai mari sume le-au încasat Belvedere și Hotel „Premier”. Până în prezent, Belvedere a încasat 1.131.390 de lei (n.r. – aproximativ 235 de mii de euro) și a mai emis facturi, pe care încă nu le-a încasat de 138.177,5 lei (n.r. – aproximativ 29 de mii de euro). Nu la mare distanță se află Hotelul Premier deținut de familia senatorului Costel Șoptică. Acesta a încasat deja 958.410 lei (n.r. – aproximativ 200 de mii de euro) și mai are facturi neîncasate de 173.880 de lei (n.r. – aproximativ 36 de mii de euro). Pe locul 3 al încasărilor se află Pensiunea Bianca. Acesteia i s-au decontat toate facturile emise 650.840 de lei, adică aproximativ 135 de mii de euro.

Bani frumoși și pentru cei care au cazat cadre medicale

Bani frumoși au intrat și în conturile Hotelului „Rapsodia” unde au fost cazate cadrele medicale aflate în prima linei luptei cu Covid-19. Acestui hotel i s-au decontat facturi de peste jumătate de milion de lei, mai exact 536.910 lei (n.r. – aproximativ 111 mii de euro) și ar mai avea de încasat facturi de 50.554 de lei, adică alte 11 mii de euro. Celălalt hotel care a găzduit cadre medicale, „Maria” a încasat facturi de aproximativ 320 de mii de lei (n.r. – 66 mii de euro) și mai are emis și neonorate facturi de peste 84 de mii de lei (n.r. – 17,5 mii euro).

O gură de oxigen și pentru pensiunile sau hotelurile mici

Pensiunea „Casa Lux” și Hotel „Europa” pot spune că și ele au făcut afaceri bune pe perioada pandemiei. „Casa Lux” a primit 442 de mii de lei (92 de mii de euro) și mai are de încasat 12.600 de lei 12.600 de lei (n.r. – 2.500 de euro). Hotel „Europa”, prin bucătăria căruia s-a asigurat și masa pentru cei carantinați la Vorona în căminul grupului școlar de acolo, a primit puțin peste 400 de mii de lei, adică 83 de mii de euro, și mai are de primit cam 10% din această sumă.

Restanțe importante de pe urma srilankezilor

Nici pentru Cabana „Stejarul” pandemia nu a fost o corvoadă economică, ci din contra. Statul i-a decontat facturi de 363.385 de lei, adică 75 de mii de euro, și mai are de încasat peste 170 de mii de lei (n.r. – 35 de mii de euro), cea mai mare parte a banilor, 137 de mii (n.r. – 28 de mii de euro), reprezentând-o contravaloarea carantinării muncitorilor din Sri Lanka după scandalul îmbolnăvirilor de Covid-19 din fabrica de confecții din Botoșani.
Hotelului „Rareș”, supranumit și „Batalionul disciplinar” în perioada stării de urgență, i s-au decontat servicii în valoare de 187 de mii de lei (n.r. – 39 de mii de euro) și urmează să mai primească încă 60 de mii de lei, adică 12,5 mii de euro.

O sumă frumușică, 150 de mii de lei (n.r. – aproximativ 31 de mii de euro), a intrat și în conturile Restaurantului „Dallas”.

Venituri importante și pentru cei care au oferit doar masă sau cazare

Sume mai mici au încasat cei care au oferit doar cazare sau doar masă, precum Restaurantul „Art&Food” al familiei Țurcanu. În perioada în care Roxana Țurcanu era șefa cancelariei prefectului, restaurantul a încheiat un contract de catering pentru asigurarea hranei celor carantinați în Tabăra Agafton. Pentru aceasta a încasat aproximativ 90 de mii de lei (18.500 de euro) și mai are de primit aproximativ 5.000 de lei, adică ceva mai mult de o mie de euro.

Și administrațiile locale au câștigat

La rândul său, Tabăra „Agafton” a primit pentru serviciile de cazare 96.000 de lei, adică 20 de mii de euro, și mai are facturi restante de 5.600 de lei (1.150 de euro).

Sume frumoase au ajuns și în bugetele administrațiilor locale care administrează campusurile școlare de la Vorona și Trușești. Astfel, pentru Vorona s-au plătit 51 de mii de lei (10.500 de euro) și urmează să se mai achite restanțe de 2.600 de lei, iar pentru Trușești s-au făcut decontări de 84 de mii de lei (17,5 mii euro).

Alocații generoase făcute de stat

Sumele sunt impresionante pentru hotelurile botoșănene, mai ales pentru această perioadă a anului, când clienții sunt numărați pe degetele de la o mână, iar prețurile practicate pe piața liberă sunt la jumătatea celor pe care le-a plătit statul român.

De la începutul epidemiei de coronavirus şi până la sfârșitul stării de urgență, 15 mai, au fost instituite măsuri de carantină instituţionalizată pentru 1.544 persoane. După aceea au mai fost doar câteva zeci de carantinați care nu au respectat măsurile de izolare și care trebuie să-și plătească singuri cheltuielile.

Costurile pentru o persoană au fost de 230 de lei pe zi pentru o zi de cazare, 70 de lei pentru masa zilnică, adică 4.200 de lei pe persoană pentru o perioadă de carantinare. De asemenea, pentru fiecare persoană, reprezentanții centrelor de carantinare puteau deconta 30 de lei pe zi pentru distrugerea deșeurilor care sunt considerate deșeuri medicale.

Din totalul celor peste 1.500 de persoane carantinate doar opt au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul Covid-19.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...