spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAmânări la desemnarea președinților secțiilor de votare

Amânări la desemnarea președinților secțiilor de votare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a amânat tragerea la sorţi computerizată pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora la alegeri. Aceasta era programată iniţial pentru data de 2 septembrie, însă a fost reprogramată pentru 12 septembrie.

Oficial, într-un comunicat de presă, AEP a motivat decizia reprogramării a fost luată ca urmare a numărului mare de cereri de admitere în Corpul experţilor electorali. Acestea  necesită timp pentru parcurgerea tuturor procedurilor prevăzute de lege. Neoficial, însă, situația este total pe invers, fiind foarte multe unități teritorial administrative care nu pot asigura experți electorali și operatori de tabletă. Situația s-a petrecut și la ultimele alegeri. Atunci, principalul motiv era că foarte mulți dintre experții electorali sau operatorii de tablete au plecat la muncă în străinătate. Acum, acestui motiv i s-a mai adăugat faptul că nu pot fi experți electorali rude ale candidaților la niciuna din funcții, dar și frica de Covid a acestora.

AEP precizează că preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean va stabili orele la care se vor desfăşura şedinţele publice pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Reguli pentru desemnarea preşedintelui biroului electoral

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către AEP, în şedinţă publică, anunţată cu 24 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite. În cazuri de forţă majoră, înlocuirea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare sau a locţiitorilor acestora se realizează de AEP, prin tragere la sorţi computerizată, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, cu aplicarea corespunzătoare a criteriilor enunţate.

Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează în procese-verbale semnate de reprezentanţii AEP şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, care se aduc la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul Autorităţii, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscripţie şi pe site-urile acestora.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...