S-au redeschis restaurantele (foto)

0

De astăzi s-au redeschis restaurantele și la Botoșani, dar lumea nu s-a înghesuit nici măcar la ora prânzului în ele. „Situația epidemiologică din ultimele 14 zile de pe teritoriul județului Botoșani ne permite aplicarea tuturor prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 729 din 31.08.2020”, a declarat prefectul Dan Nechifor, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a analizat punctual situația din județ în ceea ce privește permisiunea redeschiderii activităților de alimentație publică în spații închise.

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise cu asigurarea unei distanțe de minimum doi metri între mese și participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, în spațiile închise se pot organiza evenimente private care să reunească cel mult 50 de persoane, iar în cele deschise cu până la o sută de persoane.

Decizia CJSU se bazează pe faptul că incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică decât 1,5/1.000 locuitori. De altfel, în perioada de referință, la nivelul județului Botoșani s-au înregistrat 78 de cazuri, adică o medie de 5,5 cazuri pe zi și o incidență calculată la nivelul județului de 0,17 cazuri la mia de locuitori. Din acest punct de vedere, Botoșani este una dintre cele mai sigure zone ale țării în acest moment.

„Analizăm constant situația epidemiologică, ceea ce va duce la actualizarea măsurilor punctual. CJSU va decide restricționarea sau închiderea într-o localitate de pe raza județului Botoșani a activității operatorilor economici dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în perioada precizată, trece peste pragul de 1,5/1000 locuitori”, mai arată prefectul Nechifor.

Pe de altă parte, în comunicatul Prefecturii se specifică foarte clar faptul că „nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci”.

În ciuda ridicării ridicării restricțiilor, botoșănenii nu s-au înghesuit în interiorul restaurantelor sau a pizzeriilor, nici măcar la ora prânzului. Aceștia au preferat încă terasele unităților de alimentație publică. „E frumos afară și vrem să ne mai bucurăm de soare cât mai putem. În general preferam să stăm pe terase, dar când se strică vremea vom intra în pizzerie la masă sau vom comanda mâncarea la birou”, a declarat o tânără botoșăneancă ce așteaptă să fie servită pe terasa unei pizzerii din oraș.

În schimb, în mall în zona de food court erau câteva zeci de persoane la mesele din fața unităților de alimentație publică, dar și aici mult mai puțini decât de obicei. Toate unitățile au fost redeschise, astfel că oferta era destul de variată.

În urmă cu o săptămână, angajații operatorilor de alimentație publică din mall și de la câteva terase din oraș au protestat cerând redeschiderea HoReCa.

Deja ai votat!