spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAmenzi după ordonanțele militare anulate în instanță

Amenzi după ordonanțele militare anulate în instanță

Unul dintre primii botoșăneni amendați pentru încălcarea ordonanțelor militare din timpul situației de urgență, instituită în luna martie ca urmare a pandemiei de coronavirus, a scăpat de sancțiune. Magistrații Judecătoriei Botoșani au luat act de decizia Curții Constituționale, care a stabilit că sancțiunile erau arbitare, și au dispus anularea procesului verbal întocmit de polițiști.

Bărbatul, Cristian C., din municipiul Botoșani, a fost prins pe 25 martie a.c., la ora 23, pe Calea Națională din municipiu, deși circulația persoanelor fusese restricționată după ora 22 prin a treia ordonanță militară. Prin urmare, el a fost amendat cu 5.000 de lei. Diagnosticat cu afecțiuni psihice, botoșăneanul a invocat din start faptul că nu știa de restricții și că nu avea reprezentarea că în acest fel comite o contravenție și a contestat amenda în instanță.

CCR a decis că sancţiunile sunt nelegale

Cum procesele au fost suspendate pe timpul stării de urgență, instanța a analizat plângerea lui Cristian C. abia luna trecută. Între timp, însă, Curtea Constituțională a României (CCR) decis că drepturile constituționale ale cetățenilor (circulație, proprietate, informare, protecție socială, etc) nu pot fi restrânse prin ordonanță de urgență, ci doar printr-o lege aprobată de Parlament. În plus, arăta CCR, faptele sancționate cu amenzi în starea de urgență erau prevăzute atât de vag în actul normativ încât polițiștii puteau stabili după bunul plac ce fapte amendează și mai ales cu cât, așa încât sancțiunile aplicate pentru aceste abateri ar fi nelegale.

Prin urmare, în momentul în care au trebuit să dea verdictul la contestația botoșăneanului, magistrații Judecătoriei au făcut trimitere directă la decizia CCR, constatând nulitatea sancțiunii aplicate. „Urmare a publicării Deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial nr. 387/13.05.2020, prin efectele sale, aceasta duce la încetarea de drept a normei juridice sancționatoare. Așadar, suntem în prezența unor efecte asimilate celor produse de o lege contravențională de dezincriminare a faptelor sancționate. Având în vedere cele arătate mai sus și dispozițiile art. 12 alin. ( 1 ) din OG. nr. 2/2001, care prevăd că dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenție, ea nu se mai sancționează, instanța va admite plângere a contravențională și va anula procesul-verbal atacat”, se arată în motivarea sentinței.

Hotărârea este prima de acest gen emis de instanțele din Botoșani vizavi de amenzile aplicate la ordonanțele militare. Interesant este că după decizia CCR, Inspectoratul de Poliție Județean nici nu a mai formulat întâmpinări la contestațiile din instanță privind amenzile aplicate la ordonanțele militare.

Cutie a Pandorei deschisă de decizia CCR

Dincolo de aceste aspecte, trebuie menționat un lucru – indiferent cât de justă a fost sau nu decizia CCR, un alt efect al deciziei a fost faptul că persoanele amendate, care au comis într-adevăr fapte care au pus în pericol sănătatea publică sau eforturile de limitare a pandemiei cu coronavirus, au scăpat nepedepsite. Iar urmările s-au văzut ulterior, când numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut simțitor în România.

Ce nu s-a clarificat sunt două aspecte – ce se întâmplă cu amenzile aplicate în baza ordonanțelor militare, care nu au fost atacate în instanță și au fost trimise în debit către serviciile de impozite și taxe, dar și cu cei care au plătit sancțiunile la ordonanțele militare și care ar trebui să-și primească în mod normal banii înapoi. Cei care nu au plătit amenzile nu pot fi executați silit, întrucât sancțiunile sunt nule de drept, în baza deciziei CCR. În schimb, la jumătatea lunii iunie, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de contestarea lor în instanță, pentru a se evita supraîncărcarea acestora. Draftul de act normativ se află în prezent la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională.

La Botoșani, pe perioada stării de urgență, s-au aplicat 4.504 amenzi pentru nerespectarea restricțiilor impuse de ordonanțele militare, valoarea totală a sancțiunilor fiind de aproximativ 8,7 milioane de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...