vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCum pot alege profesorii manualele de limba romana clasa a cincea?

Cum pot alege profesorii manualele de limba romana clasa a cincea?

Multi parinti considera ca manualele scolare pe care multi profesori le aleg sunt de slaba calitate, sunt neactualizate si nu pot ajuta la educarea copiilor.

In zilele de astazi, majoritatea editurilor au publicat mai multe manuale care sa fie in conformitate cu cerintele parintilor si sa evite neplaceri cauzate de vechile publicatii. Din multitudinea de manuale, majoritatea profesorilor se intreaba care este cel mai bun manual limba romana clasa 5. In realitate un manual care sa respecte toate cerintele parintilor nu va exista din cauza ca elevii sunt foarte diferiti unii fata de ceilalti si au metode de invatare total diferite. Totusi, cum ar trebui sa procedeze un profesor in acest caz?

Manual romana clasa 5 – sfaturi utile

Pentru inceput, profesorul va trebui sa citeasca informatia pe care manualul o pune la dispozitia copilului si sa se asigure ca aceasta este clara si corecta, dar si actuala. O informatie eronata va aduce cu sine mai multe probleme in procesul de invatare. De altfel, teoriile care par grele pentru cei mici trebuie urmate de exemple usoare care sa ii ajute pe acestia sa inteleaga mult mai bine informatiile predate. Unele manuale propun studii de caz sau intrebari care pun la incercare imaginatia elevilor, pentru o mai buna intelegere a continutului predat. Totodata, si exercitiile care urmeaza trebuie structurate in functie de gradul de dificultate, pornind de la cele mai usoare si ajungand la exercitii complexe. Profesorul are indatorirea sa verifice daca toate exercitiile au date eronate si daca sunt redactate in conformitate cu continutul lectiilor.

In ceea ce priveste temele pentru acasa, acestea trebuie sa testeze cunostintele dobandite in clasa, dar si sa reprezinte un exercitiu de imaginatie pentru copil, astfel incat sa ii dezvolte creativitatea. Multe manuale propun teme si exercitii pentru acasa care se bazeaza fie pe reproducerea de teorii si exemple, fie pe aplicarea informatiilor prin diferite exercitii. Deoarece temele se dovedesc o provocare atat pentru copii cat si pentru parinti, acestea ar trebui sa se bazeze strict pe informatiile ce se regasesc in continutul lectiilor. De altfel, cerintele temelor trebuie sa fie clare si sa aiba un nivel mediu de dificultate.

Limba romana clasa 5 – cum trebuie sa fie un manual?

Aspectul general al unui manual joaca un rol important in motivarea elevului de a studia.  Manualul trebuie sa aiba poze colorate pentru a dezvolta imaginatia copilului, iar numarul textelor scrise pe o pagina sa fie mic. In acest fel, atentia elevului se va indrepta spre continutul prezentat si va intelege mult mai bine informatiile prezentate. Unele manuale au imagini pentru colorat, atragand si mai mult atentia copiilor asupra continutului.  Imaginile alb negru sunt de cele mai multe ori neclare, iar copiii pot intampina dificultati in a le interpreta.

Totodata modul de exprimare pe care autorii il folosesc reprezinta un alt criteriu pe care profesorii trebuie sa il ia in calcul atunci cand aleg un manual pentru elevii de clasa a cincea. Atat textele literare, cat si teoriile gramaticale trebuie prezentate in mod clar, intr-un limbaj adecvat varstei elevilor. In cazul in care se foloseste exprimarea academica, multi copii nu vor intelege continutul si cerintele.

Materia de clasa a 5-a este la fel pentru toti elevii, insa continutul unui manual limba romana clasa 5 poate fi diferit in ceea ce priveste testele si exercitiile. Este recomandat ca fiecare profesor sa tina cont in primul rand de modul in care elevii invata si de ritmul lor de studiu in momentul in care alege manualul scolar.

Anumite manuale contin si capitole facultative, pe care profesorul va decide daca le parcurge sau nu in functie de tipul clasei pe care o are. In cazul claselor in care elevii sunt in urma sau in care din cauza conditiilor sociale acestia nu pot invata acasa sau nu beneficiaza de sprijin, este lesne de inteles faptul ca singurele cunostinte sunt cele acumulate la scoala, motiv pentru care profesorul va aloca tot timpul pentru materia de baza, astfel incat elevii sa aiba sanse de a promova examenele importante si de a obtine note corespunzatoare. Varietatea de manuale este aici tocmai pentru a oferi solutii unei vaste tipologii de elevi si de situatii specifice iar manualul trebuie sa fie ales in conformitate cu ceea ce se intampla la clasa.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...