Escroc judecat pentru țepe cu animale

Mai mulți crescători de animale din Botoșani au fost țepuiți de un individ din județul Bistrița. Acesta le-a luat oile din bătătură și nu le-a mai achitat. Acuzat de înșelăciune, tânărul în vârstă de 29 de ani, a fost trimis în judecată. Anchetatorii au identificat în total nouă victime, majoritatea din zona Flămânzi – Frumușica – Prăjeni.

Din actele existente la dosar rezultă că, începând cu anul 2014, Paul Alexandru Spân – Chirlejan, originar din Bistrița, s-a apucat de afaceri cu animale. Era preocupat mai mult de achiziția de ovine şi căuta fermieri dispuși să vândă mai multe exemplare. Acesta spunea că are o fermă mare pe care intenționează să o extindă. Negocia prețurile, dar solicita ca banii să fie plătiți ulterior, chiar în câteva tranșe.

Ca să creeze impresia că este de bună credință, el specifica faptul că deține suprafețe mari de terenuri și pășuni. De asemenea spunea că are întocmită și aprobată documentația pentru primirea subvențiilor de la APIA și urmează să primească sume importante de bani pentru aceste terenuri cât și pentru animalele deținute. Doar că banii nu mai erau achitați, deși bistrițeanul revindea animalele la scurt timp.

Așa a ajuns prin 2016 și în județul Botoșani, unde a bătut în poarta unor botoșăneni, care s-au lăsat păcăliți. Când au văzut că banii nu mai sunt achitați, iar tânărul nu mai este de găsit, botoșănenii au mers la poliție și au făcut plângere. Ancheta a durat până anul acesta. Paul Alexandru Spân – Chirlejan a fost trimis în judecată pentru înșelăciune.

Zeci de victime în alte judeţe

Interesant este că tânărul a procedat la fel în mai multe județe și a făcut zeci de victime. În prezent el este judecat în Mureș, Alba, Bistrița-Năsăud și Botoșani. Anchetatorii spun că în momentul în care era reclamat, tânărul recunoștea înțelegerile și cerea răgaz pentru a plăti daunele și pentru a se înțelege cu victimele. Acest lucru nu se mai întâmpla, însă.

Ba mai mult, când au verificat realitatea, polițiștii au descoperit că acesta avea o suprafață mică de teren și o singură dată a cerut subvenții. Solicitarea a fost respinsă de APIA întrucât tânărul nu îndeplinea condițiile stabilite de lege. Deja, într-un alt dosar judecat la Bistrița, Paul Alexandru Spân – Chirlejan a fost condamnat la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru înșelăciune. Sentința nu este definitivă.

Deja ai votat!