Şedinţă pentru debutul anului şcolar

0
dav

Astăzi, 3 septembrie, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean va avea o şedinţă online cu directorii de şcoli la care va participa şi Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Discuţiile se vor axa pe pregătirea noul an şcolar, în actualul context epidemiologic.

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat ieri că în şcoli toate eforturile sunt concentrate pe pregătirea sălilor de clasă. Potrivit oficialului, acolo unde nu este posibilă distanţarea, se vor monta separatoare între bănci pentru a putea fi aplicat scenariul verde, respectiv derularea orelor după metoda clasică. „În cazul în care nu se va putea aplica scenariul verde, nu neapărat din cauza situaţiei epidemiologice, ci pentru că infrastructura şcolară şi resursa umană nu permit acea distanţare şi acea separare, Consiliul de Administraţie din şcoală, cu consultarea asociaţiei de părinţi de la nivelul unităţii, poate propune Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să se meargă pe scenariul galben, care presupune ca preşcolarii şi cei din învăţământul primar, elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să vină la şcoală, iar la celelalte clase elevii să vină la şcoală prin rotaţie”, a explicat Gabriel Hârtie.

Până pe 7 septembrie, DSP va transmite situaţia pe fiecare UAT în parte vizând evoluţia epidemiologică, după care de pe 7 până pe 9 septembrie, unităţile  de învăţământ vor transmite către IŞJ ce scenariu vor aplica. Pe 10 septembrie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va aproba scenariul pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţ, cu avizul DSP şi IŞJ.

Primăriile trebuie să achiziţioneze tablete

În baza Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2, primăriile trebuie să deruleze procedurile de achiziţie a tabletelor pentru elevi. Toate cheltuielile pe acest segment vor fi declarate eligibile şi vor fi rambursate din fonduri europene. „Fac un apel pe această cale ca Unităţile Administrativ Teritoriale să se mobilizeze şi să achiziţioneze aceste tablete, în eventualitatea în care, pe parcursul anului şcolar, se va impune suspendarea cursurilor. Există o anumită reticenţă la nivelul unor primării, însă noi am primit asigurări că vor fi rambursate fondurile”, a spus Gabriel Hârtie.

Datele centralizate arată că, la nivelul judeţului, sunt necesare aproximativ 7.500 de tablete pentru copii. „Trebuie să ne pregătim pentru viitor. Chiar dacă acum aplicăm scenariul verde, iar elevii vor reveni în şcoli, vine sezonul rece şi nu ştim cum va evalua această situaţie epidemiologică, de aceea trebuie să fim pregătiţi pentru a face activitatea în online”, a explicat oficialul.

Măştile pentru elevi pot fi achiziţionate de şcoli şi de primării

Foarte mulţi părinţi botoşăneni nu-şi permit să cumpere măştile necesare copiilor pe perioada în care ei se află la ore. Unele şcoli mai au o rezervă din perioada în care au organiza ore de pregătire pentru examenele naţionale. Gabriel Hârtie a arătat că măştile pot fi achiziţionate de unităţile şcolare, dar şi de primării. Oficialul a concluzionat că acum, mai mult ca oricând, cadrele didactice trebuie să colaboreze cu părinţii şi cu reprezentanţii primăriilor pentru ca activitatea didactică să se desfăşoare în siguranţă.

Deja ai votat!