joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTOnline-ul pierde teren și revin cozile la ghișee (video)

Online-ul pierde teren și revin cozile la ghișee (video)

Cele două luni de stare de urgență se pare că nu au fost îndeajuns pentru ca botoșănenii să deprindă și să rămână la comunicarea electronică în relațiile cu instituțiile statului. Astfel, zilnic zeci de botoșăneni iau cu asalt sediile instituțiilor statului, care, pe motiv de siguranță medicală, în sensul prevenirii răspândirii și infectării cu noul coronavirus, au restricționat intrarea în sedii.

Cele mai aglomerate instituții sunt de departe cele din domeniul finanțelor și al protecției sociale.

Finanțele pun la dispoziție numeroase alternative

De la prima oră a zilei, zeci de oameni așteaptă în fața ușilor de la Administrația Financiară sau Trezorerie, chiar dacă reprezentanții acestora recomandă și diversifică în mod continuu mijloacele de comunicare electronică. „Noi chiar recomandăm contribuabililor să folosească mijloacele de comunicare electronică. Îi încurajăm și am făcut comunicări în media prin care am promovat Spațiul Privat Virtual sau www.ghiseul.ro, am afișat adresele de mail la care pot depune actele sau solicita informații. Nu le putem interzice oamenilor să vină să-și rezolve problemele la sediu. Sunt care preferă să plătească în numerar la casieriile Trezoreriei, deși există și varianta plății online. Ce putem să le facem?”, a declarat Doru Alupoaie, adjunctul șefului Administrației Finanțelor Publice Botoșani.

Obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând Spațiul Privat Virtual (SPV), depunerea on-line, internet banking și www.ghiseul.ro. Pentru înrolarea în SPV poate fi accesat tutorialul video de înregistrare prin accesarea următorului link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice.

Pentru depunerea online, informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul Agenției, la următorul link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/declaratii_electronice/Inf_depunere_persoane_fizice. Declarațiile se pot depune prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utilizând certificate digitale calificate.

De asemenea, formularele/declarațiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili și prin fax sau servicii de curierat.

Facilităţi puse la dispoziţie prin SPV

O altă facilitate recentă pusă la dispoziția contribuabililor este posibilitatea ca din SPV, titularul contului să plătească în numele oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuţii evidenţiate în Declaraţia unică.

Totodată, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte: istoric declaraţii care cuprinde declaraţiile depuse de persoana fizică în formă electronică (până acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice) şi C168 = Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune.

În perioada următoare, MFP şi ANAF au în vedere implementarea plăţii prin SPV şi interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligaţii fiscale pentru persoanele juridice.

De asemenea, tot pentru evitarea aglomerațiilor, contribuabilii se pot programa online pentru întâlnirea cu un inspector fiscal atunci când aceasta este imperios necesară. Serviciul de programări online este disponibil pe site-ul www.anaf.ro, la rubrica Servicii online, poziţia 5, dar și în SPV. Acolo, contribuabilii se pot programa atât pentru întâlnirea cu un inspector ANAF, cât şi pentru identificarea vizuală on-line în vederea aprobării înregistrării în SPV. Serviciul de programare online este pus la dispoziţia contribuabililor pentru aspecte ce nu necesită timp îndelungat de soluţionare, timpul alocat fiecărei programări fiind de maximum 30 de minute.

Creanţele fiscale care pot fi plătite prin SPV de către persoanele fizice:

♦ penalităţi de nedeclarare;

♦ impozit pe veniturile din activităţi independente;

♦ impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

♦ impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;

♦ impozit pe veniturile din investiţii sub forma de dividende din străinătate;

♦ impozit pe veniturile din investiţii sub formă de dobânzi din străinătate.

Înghesuială și la Casa de Pensii

O situație specială se înregistrează și în cazul instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii, în special a Casei Județene de Pensii (CJP) și a Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Casa de Pensii este, în general, „asaltată” de persoanele vârstnice. Multe dintre acestea, fie nu au acces la mijloacele de comunicare electronică, fie nu se pot adapta cu ușurință la utilizarea acestora și de aceea preferă să se deplaseze personal la sediul CJP și să relaționeze direct cu personalul instituției. „În scopul protejării beneficiarilor sistemului public de pensii, care reprezintă o categorie vulnerabilă, am creat și alternativa online prin noi adrese de poștă electronică personalizate pe fiecare tip de serviciu. Deși cea mai simplă și sigură alternativă rămâne varianta online, aceasta este folosită în proporție mult mai mică, având în vedere că cei mai mulți beneficiari ai serviciilor Casei de Pensii sunt persoane în vârstă”, a afirmat Cristina Anton, directorul executiv al CJP.

De asemenea, oamenii au posibilitatea de a trimite documentele prin Poștă sau curierat cu confirmare de primire. Dar și această alternativă este mai rar folosită, mai ales în cazul depunerii actelor pentru deschiderea dosarelor de pensii, oamenii preferă să meargă să depună personal documentele, pentru că acestea trebuie să fie în „original”.

AJOFM luat cu asalt

Și la AJOFM, în special lunea, se constată o aglomerație foarte mare în fața instituției, deși și aici se insistă pe lucrul online.

Recent, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, din 15 august, comunicarea cu toate instituţiile din subordinea ministerului se va face online, precizând că „drumul spre digitalizare este ireversibil la Ministerul Muncii”. Alexandru vrea ca beneficiarii de servicii să facă un singur drum la instituţii, la final, pentru a ridica documentele necesare: „fără alte drumuri, fără stat la cozi, fără a sta aplecat ca să poţi să auzi ce spune angajatul din spatele zidului”.

Bătrânii s-au îmbulzit și la APIA

Și la instituțiile din domeniul agriculturii comunicarea se poate face atât fizic, cât și online, dar în ultima perioadă instituțiile au fost luate cu asalt.

Astfel, pe 31 august a fost o aglomerație de nedescris. Atunci a fost ultima zi în care rentierii agricoli botoșăneni mai puteau obţine viza anuală a carnetelor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Aceasta era necesară pentru a obţine banii aferenți rentei viagere agricole pentru anul 2019.

Deși puteau să ceară și online vizare carnetului, numeroși bătrâni din tot județul au preferat să vină personal, cu toate actele în mână, la sediul APIA Botoșani. Acolo au așteptat pe scări să interacționeze cu funcționarii, date fiind normele impuse de pandemia de Covid-19. „Aveau posibilitatea să transmită electronic toate documentele, dar mulți preferă să vină personal la sediul APIA”, a declarat Bogdan Cîmpanu, directorul interimar al APIA Botoșani.

Cozi și la operatorii privați de utilități

Aglomerație se înregistrează și la sediile unor agenți economic privați, precum cei din domeniul utilităților. Zilnic, la sediul Delgaz Grid zeci de persoane așteaptă să intre în sediu, majoritatea pentru reînnoirea contractelor. De asemenea, la operatorii de comunicații se înregistrează cozi, în special în perioadele de plată a pensiilor sau a salariilor.

Și în dreptul caselor de schimb valutar se înregistrează cozi, unele ajungând pe trotuare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...