spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTȘoferii periculoși imposibil de scos din trafic

Șoferii periculoși imposibil de scos din trafic

Zeci de șoferi au rămas fără permise de conducere, după ce au fost diagnosticați cu boli incompatibile cu șofatul. Potrivit unei situații întocmite de Serviciul Rutier, numai în ultimii cinci ani 38 de botoșăneni ar fi trebuit să renunțe la șoferie, din cauza afecțiunilor de care suferă. Numărul acestora este cu siguranță mai mare, dar șoferii bolnavi au avut norocul de a nu fi depistați.

Cu toate acestea, mulți șoferi cu afecțiuni cronice conduc nestingheriți pe drumurile publice, deși legea le interzice să dețină permise de conducere. La sfârșitul lui 2014, polițiștii rutieri i-au retras permisul de conducere lui M.P., din cauza unor afecțiuni psihice care îl făceau incompatibil cu statutul de șofer. Bărbatul a fost supus și unei expertize medico-legale, care a confirmat acest lucru, iar medicii l-au obligat chiar la tratament psihiatric. Doar că botoșăneanul nu s-a putut abține să nu conducă.

Ba mai mult, a plecat cu mașina în Olanda să aducă niște flori. Așa se face că în februarie 2016 el a fost prins la intrarea în țară, în Punctul de Trecere a Frontierei Valea lui Mihai, cei din vamă descoperind cu surprindere că bărbatul avea permisul retras din motive medicale.

Trimis în judecată, botoșăneanul a fost condamnat la nouă luni de închisoare, însă magistrații au dispus amânarea aplicării pedepsei și l-au obligat la tratament medical, până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. Doar că, în timpul procesului botoșăneanul a comis-o din nou, fiind prins de această dată în județ, cu permis fals de conducere. Trimis din nou în judecată, el s-a ales cu o condamnare cu suspendare.

Şoferii cu permisul retras nu pot fi determinați să nu mai urce la volan

Comisarul șef Teodor Orhei, șeful Serviciului Rutier (SPR) Botoșani, spune că nu există nicio procedură prin care șoferii cu permisul retras să fie determinați să nu mai urce la volan. „În cazul în care se confirmă că persoana în cauză prezintă aceste afecțiuni medicale, acesteia i se retrage pe motive medicale permisul de conducere și i se eliberează dovadă înlocuitoare fără valabilitate, punându-i-se în vedere, în scris, că din acel moment nu mai are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Doar că ei nu pot fi supravegheați non-stop pentru a se vedea dacă respectă sau nu această interdicție. Noi ce putem face este să-i prindem, în situația în care urcă din nou la volan”, spune șeful SPR.

Cert este că și în situația în care persoanele cu permisul retras sunt surprinse din nou în trafic, cei cu afecțiuni psihice nu pot fi condamnați la închisoare cu executare. Deși reprezintă un adevărat pericol pentru cei din jur, având în vedere că sunt imprevizibili, magistrații îi pot obliga la tratament medical. De asemenea pot să dispună internarea lor în unități speciale de recuperare, dacă recidivează.

Orice medic poate solicita examenul de specialitate

Până la 1 ianuarie 2019, medicul de familie era cel care informa Poliţia Rutieră atunci când o persoană aflată în evidenţa sa era declarată inaptă medical sau psihologic. De altfel, doar acesta putea solicita pentru persoana în cauză, deţinătoare a unui permis auto, examenul de specialitate necesar. De anul trecut, însă, odată cu modificarea Codului Rutier, orice medic care are în evidenţă o persoană deţinătoare a unui permis auto, susceptibilă de a fi inaptă medical sau psihologic, poate solicita examenul de specialitate necesar.

În plus, unitatea de asistenţă medicală care realizează aceste examene este obligată să comunice rezultatul examinării către Poliţia Rutieră în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea. Din momentul în care Poliția dispune retragerea permisului, persoana declarată inaptă medical pentru a conduce are la dispoziție trei zile pentru a preda documentul.

În mod normal, numărul permiselor retrase din motive medicale ar putea creşte, în condiţiile în care mai mulţi medici au responsabilitatea identificării şoferilor inapţi medical sau psihologic de a conduce. Asta ipotetic pentru că, nu se știe dacă medicii semnalează chiar toate cazurile.

În plus, Poliţia nu poate accesa bazele de date ale instituţiilor medicale pentru a-i verifica din oficiu pe posesorii de permise, informațiile despre pacienți fiind cu caracter personal și protejate de secretul profesional.

Medicii susţin controalele medicale periodice pentru şoferi 

În această situație, medicii sunt de părere că toate aceste chestiuni ar putea fi clarificate dacă posesorii de permise de conducere ar fi supuși, prin lege, la efectuarea unor controale medicale periodice. În prezent, permisul de conducere pentru categoriile A și B sunt valabile 10 ani, iar cele pentru C și CE cinci ani. După această perioadă, șoferii trebui să trecă printr-un nou control medical. Doar că legea nu prevede efectuarea unor verificări medicale periodice în acest interval pentru depistarea șoferilor care dobândesc afecțiuni după obținerea permisului auto.

Indiferent dacă sunt oarbe, surde, cu probleme neuropsihice ori fizice, aceste persoane se urcă liniștite la volan, punând în pericol și siguranța celorlalți participanți la trafic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...