vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPrimării lăsate moștenire

Primării lăsate moștenire

♦ După aproape un sfert de secol, doi primari de comune din județul Botoșani, Angela Toma Grădinaru (George Enescu) și Ioan Toma (Brăești) vor să le lase „moștenire” fotoliul de edil copiilor lor.

După aproape un sfert de secol, doi primari de comune din județul Botoșani, Angela Toma Grădinaru (George Enescu) și Ioan Toma (Brăești) vor să le lase „moștenire” fotoliul de edil copiilor lor. Ambii au avut la activ câte șase mandate de primar și sunt aleși pe listele PNL. Pe 27 septembrie, nu vor mai candida, iar în locul lor s-au înscris în cursa electorală copiii.

Angela Toma-Grădinaru: „N-are nicio vină el că eu sunt mama lui”

La George Enescu, Angela Toma Grădinaru, care urmează să împlinească 70 de ani, a fost aleasă prima dată în 1996 pe listele PNL și a rămas liberală timp de opt ani, după care a trecut în 2004 a fost aleasă primar PSD. În 2008 a după un diferend cu conducerea social-democrată a trecut în PDL, revenind în PNL odată cu comasarea celor două partide. Acum, Angela Toma Grădinaru i-a propus fiului său, Daniel Toma Grădinaru, în vârstă de 40 de ani să candideze la primărie. „Am și eu o vârstă și vreau ca lumea să poată răsufla, să nu se sature de mine. Eu l-am convins pe fiul meu să candideze, pentru că el la început nu prea vroia. Nu se poate spune că îi las moștenire fotoliul de primar, pentru că noi suntem la voința alegătorilor. N-are nicio vină el că eu sunt mama lui”, a declarat Angela Toma Grădinaru.

În 2016, aceasta a câștigat cu emoții mandatul obținând 49,47%. În acest an, fiul său va avea trei contracandidați: Alin Chiorescu (ALDE), Elena Alexa (PMP) și Bogdan-Tony Murariu (PSD).

Situație similară și la Brăești

O situație oarecum similară se înregistrează și la Brăești, unde actualul primar liberal Ioan Toma, ajuns și el la vârsta senectuții și după șase mandate consecutive câștigate pe lista diferitelor partide, l-a împins în lupta electorală pe fiul său, Constantin Toma.

În 1016, Ioan Toma a obținut 39,41% din sufragii, iar lupta se anunță și în acest an foarte crâncenă, pe lângă băiatul actualului primar, în cursă înscriindu-se încă cinci candidați: Gigu Micliuc (PSD), Adrian Nistor (Pro România), Doru Andrici (independent), Laurențiu Chițanu (PER) și Ioan Balan (PMP).

Rocadă și în familia Gireadă

O altă predare de ștafetă în familie se dorește la conducerea comunei Mihai Eminescu, unde fostul deputat Verginel Gireadă încearcă să redevină primar după opt ani în care la conducerea Primăriei a fost soția sa, Aneta Gireadă. Aceasta nu se mai regăsește nici măcar pe lista de consilieri locali. „S-a săturat! I-au ieșit pe ochi acești opt ani în care a fost primar pentru că Mihai Eminescu este o comună grea și se retrage. Va reveni la serviciul de contabilitate”, a declarat Verginel Gireadă. Acesta susține că nu e nimic nou într-o posibilă rocadă cu soția sa: „În 2012 a fost la fel!”

După patru ani de mandat de deputat, Verginel Gireadă a fost în ultimii patru ani șef de serviciu în cadrul Primăriei Mihai Eminescu.

Verginel Gireadă va avea cinci contracandidați: Brândușa Petronela Merticaru (Partidul verde), Dumitru Todireanu (ALDE), Vasile Onofrei (PMP), Gabriel Pavel (Alianța USR+PLUS) și Marian Gabriel Bordianu (PSD).

Primar de cursă lungă la Hudești

Un alt primar de cursă lungă este cel de Hudești, social-democratul Viorel Atomei. Acesta candidează acum pentru cel de al optulea mandat. În vârstă de 59 de ani, Atomei este profesor, însă în ultimii 30 de ani a făcut doar administraţie publică, deţinând funcţia de primar din 1990. „Încă nu mi-am pierdut motivația, pentru că am un proiect mare cu aducțiunea de apă din Prut. Știți cum se spune că omul cât trăiește trebuie să sădească un pom, să facă un copil și să sape o fântână. Eu vreau să las un pahar cu apă consătenilor mei. Niciodată nu m-am gândit că sunt cel mai longeviv. Faptul că am ajuns să fiu cel mai longeviv se datorează cetăţenilor şi muncii pe care am depus-o”, a declarat primarul din Hudeşti.

În încercarea de a obține cel de al optulea mandat, Viorel Atomei trebuie să învingă patru contracandidați: Cătălin-Dimitrie Zlei (PNL), Liviu-Constantin Mirăuți (Alianța USR+PLUS), Stelică Agaghe (independent) și Nicu Gheorghe Strugariu (ALDE).

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...