spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCasa de copii „Prietenia” devine istorie

Casa de copii „Prietenia” devine istorie

Celebra „Casă de copii pentru fete” de pe Strada „Nicolae Iorga” din Botoșani devine istorie după aproape jumătate de secol.

Astăzi este ultima zi de activitate a celui mai mare centru de plasament din județ. Este vorba de Centrul de plasament „Prietenia”, unde erau cazate 50 de fete cu vârste între cinci și 25 de ani. Cazurile copiilor au fost atent reevaluate și au fost stabilite, pentru fiecare în parte, măsuri de protecție la asistent maternal sau într-un apartament din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. De asemenea, fetele au fost transferate sau înscrise la școli cât mai apropiate de noile case, astfel încât trecerea în sistemul de tip familial să se realizeze cât mai adecvat.

Și situația individuală a fiecărui salariat a fost analizată de o comisie mixtă din care au făcut parte și reprezentanți ai conducerii Sindicatului „Impact”, fiind identificate soluții în funcție de calificare, experiență și de nevoile instituției, iar cei 21 de salariați au fost repartizați pe posturile vacante din alte centre din subordinea DGASPC Botoșani.

Închiderea acestui centru este un pas important pentru că de acum fetele vor trăi ca-ntr-o familie. În structura DGASPC Botoşani mai avem Centrul de plasament din Pomârla cu 26 de copii și Centrul de plasament din Trușești cu 28 de copii, care se află în proces de închidere prin proiecte de construcție de case tip familial, cu diferite surse de finanțare. Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2021 copiii din aceste două centre să fie mutați in noile case”, a declarat Dan Șlincu (foto), directorul DGASPC Botoșani.

Conform Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului 2014-2020, centrele de plasament de tip clasic, vechi, trebuie să fie închise până la 31 decembrie 2020 cu excepția instituțiilor care fac obiectul unui contract/convenții de finanțare ce își propune închiderea instituției vechi și dezvoltarea unor alternative de tip familial pentru copiii aflați în situații de risc social.

Clădirea va fi transformată în complex de servicii 

Închiderea Centrului de plasament „Prietenia” nu echivalează cu demolarea clădirii sau lăsarea ei în paragină. Aici va funcționa un complex de servicii aflat în subordinea DGASPC. Este vorba de Casa de tip familial „Lizuca”, în care vor fi găzduiți opt băieți și un serviciu social ce este dezvoltat prin programul „Venus” gestionat de Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați. De asemenea, în curte va fi construită, în parteneriat cu Fundația Fundația Hope and Homes for Children (HHC) Baia Mare, un centru de tranzit cu o capacitate de opt locuri pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecția.
În vechea clădire va funcționa și „compartimentul de deservire”, bucătăria centrală a DGASPC, care deservește toate centrele rezidențiale din municipiul Botoșani. Tot aici se va regăsi și sediul administrativ al noului complex social, care va prelua și atribuțiile administrative ale complexului de apartamente „Cireșarii”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...