joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTAjutor cerut pentru copii din Hilişeu Horia, în cadrul Săptămânii Voluntariatului

Ajutor cerut pentru copii din Hilişeu Horia, în cadrul Săptămânii Voluntariatului

Ieri, 11 septembrie, în cadrul Săptămânii Voluntariatului, organizată în acest an în perioada 7 – 13 septembrie, Asociația IHTIS și Centrul Europe Direct Botoșani au organizat o videoconferință. În cadrul videoconferinţei, fiecare participant a făcut referire la activitatea derulată în timp de pandemie.

În debutul videoconferinței, Mihaela Mihăescu, președintele Asociației IHTIS, a vorbit despre copiii cazați într-un fost pichet de grăniceri de la Hilișeu – Horia, transformat în spațiu pentru locuințe sociale. Imobilul, înconjurat de vegetație sălbatică și cu un drum impracticabil, are pereții distruși, este insalubru, îi lipsesc multe uși și ferestre. Aici trăiesc aproximativ 50 de femei, bărbați și copii, iar Mihaela Mihăescu a făcut un apel pentru ajutorarea acestora.

Sunt familii care stau câte trei-patru-cinci într-o singură cameră. Nu au pe ce scrie, nu au dulapuri, nu au mobilier. Este vorba de 36 de copii care locuiesc în condiții absolut necorespunzătoare. Dacă nu vor fi ajutați vor ajunge peste 10 ani asistați sociali, la fel ca și părinții lor. Am găsit o încăpere mai mare unde ar putea fi amenajată o sală multifuncțională, însă această sală trebuie dotată cu minimul necesar”, a spus învăţătorul Gabriela Munteanu.

Ioana Crainiciuc, director executiv al grupului de tineri voluntari ”Botoșani orașul meu drag” a pus pe agenda organizației o colectare de cărți și rechizite care să ajungă la copiii de la Hilișeu Horia. Potrivit acesteia, tinerii voluntari au realizat în primăvară curcubeie pictate cu care au împodobit ferestrele botoșănenilor. De ”Ziua carității” au strâns și au donat hăinuțe și alte obiecte pentru copii prin intermediul asociației Happy. De ”Ziua limbii române” au făcut semne de carte personalizate cu greșeli de ortografie intenționate pe care primitorii trebuiau să le corecteze. Acestea au fost distribuite împreună cu o cafea, un ceai sau un suc pe pietonalul Unirii. De asemenea, voluntarii BOMD au alimentat, în câteva rânduri, cuiburile de cărți din Municipiul Botoșani.

Profesorul Constantin Corduneanu, președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Optim, a organizat în ultimii 12 ani Simpozionul cu participare academică ”Biodiversitate și Dezvoltare durabilă”. Anul acesta simpozionul nu a avut loc, însă studiile cercetătorilor biologi nu au încetat, fiind prelucrate diverse mostre și imagini culese din teren. Către sfârșitul anului, asociația va publica un studiu despre o nouă specie de fluture unicat în România descoperit la Orășeni -Botoșani și va organiza un forum online cu rezultatele cercetărilor din 2020.

Petru Pricope este președintele Asociației ”Eco Ro Tin”, cu activitate în domeniul ecologic și coordonează clubul ”Modas” – un club de divertisment, fotografie și presă. El organizează expediții în pădurile din zona Botoșanilor, în cadrul cărora se fac fotografii, clipuri video, documentare și acțiuni de ecologizare cu rol demonstrativ. Tinerii au fost și în alte județe pentru activități de documentare și ecologizare şi şi-au propus să ajungă şi în alte zone ale judeţului Botoşani. Asociația a participat și la ”Zilele Nordului” realizând câteva mii de fotografii preluate și de organizatori.

Radu Căjvăneanu, vicepreședinte executiv al Asociației pentru Protecția Consumatorilor Botoșani – Centrul Europe Direct Botoșani, a făcut referire la câteva dintre acțiunile de voluntariat ale organizației.  O primă activitate a fost distribuirea de stegulețe în cadrul piețelor din Municipiul Botoșani pentru a identifica produsele de proveniență românească și îndeosebi de proveniență locală. Stegulețele, cu drapelul României, stema județului Botoșani, drapelul Europei și alte drapele ale țărilor de unde provin mărfurile care se desfac pe piața din Botoșani au fost distribuite pe masa vânzătorilor. Activitatea s-a bucurat de o puternică audiență la public iar clipurile video realizate cu acest prilej au numărat între 10.000 și 45.000 de vizualizări fiecare. O altă activitate a organizației a fost sesizarea consumatorilor și a organelor competente în ceea ce privește anumite produse cu calități necorespunzătoare sau cu prețuri exagerate. De asemenea, au fost publicate constant informații în ceea ce privește măsurile Comisiei Europene, ale Uniunii Europene în legătură cu pandemia de covid 19.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...