Deszăpezirea întregului județ este încă în licitație

♦ Deși mai sunt doar două luni și jumătate până la venirea sezonului rece, licitațiile pentru deszăpezire sunt departe de a fi încheiate.

Deszăpezirea drumurilor județene și naționale din Botoșani în iarna care vine este încă în procedură de licitații. Dacă în cazul drumurilor naționale licitația a eșuat și a fost reluată, în cazul celor județene aceasta este în faza evaluării ofertelor.

Oferte depuse de firme controlate de aceeași oameni de afaceri

Ca și în sezonul rece trecut, licitația pentru deszăpezirea drumurilor județene a fost împărțită pe patru loturi, iar pe fiecare lot au depus oferte firme controlate de aceeași oameni de afaceri. Astfel, Construct Com, firmă controlată acum de Liviu Conțac, vine în asociere cu societatea bucureșteană Clean Prest Activ, controlată de Cornel Ciocan, naşul de cununie al cuplului Andra şi Cătălin Măruţă, pe zona 1 – Botoșani și zona 3 – Săveni. Valoarea estimată pentru zona 1 este puțin mai mică decât cea de anul trecut și anume 2,5 milioane lei, în timp ce pentru zona 3 – Săveni este cu un sfert de milion mai mare, 2,64 milioane lei.

Pe zona 2, Dorohoi, singura ofertă vine de la Mineral Com, din comuna Odoreu (Satu Mare). Aceasta a asigurat deszăpezirea în zonă și anul trecut, când terț susținător a fost firma Big Conf, controlată tot de Liviu Conțac. Valoarea estimată a contractului este foarte apropiată de cea de anul trecut, 2,71 milioane lei.

Cornell’s Floor este singura firmă interesată de deszăpezirea pe zona 4 – Trușești. În acest caz, suma estimată a contractului e mai mare cu 50 de mii de lei.

Potrivit site-ului de achiziții publice, licitația ar trebui să fie gata pe data de 30 noiembrie, astfel că la venirea zăpezii ar trebui să fie în vigoare noile contracte.

La drumurile naționale, prima licitație a eșuat

În cazul drumurilor naționale, licitația a fost reluată după ce prima a eșuat. Deși Transporturi Auto SA (TASA) depusese ofertă, în timpul evaluării aceasta a fost preluată de Liviu Conțac, care nu a mai depus la timp un certificat constatator. Astfel, pe 1 septembrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost nevoită să scoată din nou acest lot la licitație.

Valoarea estimată a acordului este aceeași 28.642.720,22 lei fără TVA, iar ofertele pot fi depusă până pe data de 5 octombrie. Potrivit site-ului de achiziții publice, câștigătorul va trebui anunțat până cel târziu pe 9 noiembrie, orice întârziere punând în pericol semnarea unui contract până la căderea primei zăpezi. Oficialii Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași susțin însă că nu vor fi probleme. „Nu se poate spune că rămâne iarăși județul fără deszăpezire. (n.r. – Iarna trecută,) SDN a avut asigurate toate mijloacele prin redistribuirea de la celelalte secții”, a declarat Nicu Popovici, responsabilul de comunicare al DRDP Iași.

Deja ai votat!