spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTNecesarul de tablete şcolare creşte odată cu pandemia (video)

Necesarul de tablete şcolare creşte odată cu pandemia (video)

♦ Şefii educaţiei nu reuşesc să asigure tablete pentru învăţământul online, dar fac recensăminte în care necesarul creşte continuu.

Situația accesului copiilor din județ la tablete și laptopuri nu este nici pe departe așa de roz cum era prezentată în primăvară. Atunci s-au făcut primele estimări cu ocazia trecerii la învățământul online. Acum, aproape o treime dintre elevi nu au mijloace electronice pentru a învăța online. În urmă cu jumătate de an numărul era aproape de trei ori mai mic.

Acest lucru reiese dintr-o intervenție a inspectorului școlar general, Gabriel Hârtie, la finalul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Întrebat în legătură cu „recensământul tabletelor” făcut peste noapte de cadrele didactice, săptămâna trecută, Gabriel Hârtie a spus că acesta avea rolul de a face o estimare a necesarului de tablete pentru copii. „La nivelul Inspectoratului Școlar intenționăm să aplicăm un proiect pe Ordonanța 144… să încercăm să facem aceste achiziții. Am luat legătura cu Ministerul Educației și Cercetării pentru a ne face deschiderea bugetară și avem nevoie de un necesar de tablete pe județul Botoșani”, a declarat șeful învățământului local.

Potrivit acestuia, în urma noului „recensământ” a reieșit că la nivelul județului ar fi nevoie de aproximativ 19.000 de tablete. „Dacă în luna mai, când am făcut un necesar pe județul Botoșani, aveam în jur de 7.000 de copii care nu aveau tablete, am ajuns astăzi să avem 19.000”, a spus Hârtie, cerând botoșănenilor să fie sinceri. „Începând cu directorii, și asta este problema mea, nu suntem sinceri în ceea ce declarăm. Probabil că s-a preluat și din mass-media centrală că copiii vor primi tablete”, a mai spus șeful IȘJ.

Situaţie cosmetizată în primăvară

Acesta nu a admis că situația ar fi fost „ușor cosmetizată” în primăvară, când s-a început învățământul online. Oficialul a acreditat ideea că de fapt acum părinții au ascuns situația reală pentru a primi o tabletă gratuită.

O parte a diferenței poate surveni și din faptul că acum au fost acceptate doar laptopurile și tabletele, fiind eliminatele smartphone-urile. Şeful IȘJ nu ia, însă, în calcul acest lucru. „Cred că mesajul meu a fost foarte clar, iar diferența este foarte mare”, a mai spus Hârtie. Acesta a conchis că IȘJ Botoșani va face proiectul pe datele colectate săptămâna trecută.

„Noi vom încerca să facem acest proiect pentru care se vor returna banii din fondurile europene pentru situația pe care o vor transmite școlile. Sigur, noi solicităm încă o dată sprijinul UAT-urilor, pentru că și dumnealor pot aplica pe acea Ordonanță 144 și atunci ar fi mult mai ușor și pentru Inspectoratul Școlar să aplice pentru diferență”, a conchis oficialul.

În sistemul de învățământ botoșănean sunt înscriși aproximativ 61.000 de copii.

„Noi am transmis o solicitare către Ministerul Educaţiei”

Potrivit oficialului, în condiţiile în care IŞJ va face o achiziţie centralizată, ar fi vorba de o valoare de 20-22 de milioane de lei. Dincolo de valoarea mare, achiziţia ar presupune şi o perioadă mai mare de timp. „Dacă procedura se derulează prin primării sau prin fiecare şcoală în parte, e mult mai simplu, pentru că ar fi achiziţie directă, fiind vorba de sume mai mici. Noi am transmis o solicitare către Ministerul Educaţiei. Urmează să mai revizuim şi mai trimitem să ne deschidă creditele. Mergem şi pe aceste fonduri europene în care încercăm să scriem un proiect cât mai rapid. Noi facem tot ceea ce depinde de noi, dar ar fi binevenită şi implicarea primăriilor”, a explicat oficialul.

Ministerul Educaţiei a achiziţionat doar 82.000 de tablete

În primăvara acestui an, s-a anunţat că Ministerul Educaţiei realizează o achiziţie centralizată pentru întreaga ţară. Procedura s-a derulat, însă au fost contestaţii, astfel că au fost cumpărate doar 82.000 de tablete. Judeţul Botoşani nu figurează în lista judeţelor unde vor fi repartizate cele 82.000 de tablete. Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate urmează să deruleze în regim de urgenţă, în numele şi pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării, procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare având ca obiect achiziţionarea de dispozitive Electronice cu conexiune la internet. Potrivit reprezentanţilor ONAC, urmează să se cumpere 167.174 de dispozitive, împărţite în şase loturi.

Judeţul Botoşani face parte din Lotul 3 Regiunea Nord-Est 1, alături de Bacău şi Neamţ. Valoarea estimată fără TVA, pentru tabletele destinate celor trei judeţe este între 11.310.251 de lei şi 14.873.948 de lei. ONAC a anunţat că cele şase loturi au fost anulate în cadrul licitaţiei anterioare, care s-a soldat doar cu încheierea unui contract pentru trei loturi. Ofertele trebuie depuse până în 18 septembrie, la ora 12.00, iar la ora 12.15 vor fi deschise.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoşani a aprobat ca în 26 de şcoli activitatea să se desfăşoare după scenariul galben, în sensul că elevii din clasele V-VII și IX-XI vor veni prin rotaţie la şcoală. Numărul şcolilor care merg pe acest scenariu se poate însă schimba de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

– Marius ILINCARU
– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...