vineri, octombrie 7, 2022
AcasăLocalNumăr scăzut de candidați femei la funcția de primar

Număr scăzut de candidați femei la funcția de primar

♦ Din cei 375 de candidați înscriși în cursa pentru fotoliile de primari, doar 40 sunt femei.
♦ Cele mai multe femei sunt propuse primari de către PMP și ALDE.

În județul Botoșani numărul femeilor interesate să se implice în administrație, chiar dacă a crescut substanțial în ultimii ani, tot scăzut rămâne.

O analiză a candidaturilor depuse la cele 78 de funcții de primar „scoase la concurs” pe 27 septembrie arată că doar puțin peste 10% dintre candidați aparțin sexului frumos. Astfel, din cei 375 de candidați la primării doar 40 sunt femei. Acestea, candidează fie din partea unor formaţiuni politice, fie independent.

La Coțușca, trei candidate

Cele mai multe candidate femei sunt la Primăria Coțușca, unde din cei cinci candidați, trei sunt femei. Este vorba de Otiliea Sandu (PSD), Claudia Rudișteanu (Pro România) și Anca-Camelia Gavril (USR+PLUS). Alături de ele mai candidează Constantin-Viorel Ciobanu (PNL) și Constantin-Viorel Ciobanu (ALDE).

Câte două candidaturi feminine se înregistrează la primăriile Botoșani, Cândești, Dimăcheni, Lozna și Todireni.

Pentru Primăria municipiului Botoşani au intrat în competiţia electorală, alături de 11 bărbaţi, Roxana Florentina Ţurcanu din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi Corina Dănuţă din partea PPU(sl).

În comuna Cândești s-au înscris în cursă Liliana Durduc (Pro România) și Maria-Simona Bîrsei (PMP).

La Dimăcheni au fost înregistrate patru candidaturi, dintre care două ale unor femei: Emilia Precob (Pro România) şi Ecaterina Florea (PNL). Aceasta din urmă este și cea mai vârstnică femeie înscrisă în cursa electorală pentru un post de primar, având 62 de ani.

Două candidate s-au înscris și în cursa de primar pentru comuna Todireni: Eugenia Popovici (ALDE) și Doinița Croitoru (PMP).

O situație similară se înregistrează la Lozna, unde candidează Angela Străteanu (PMP) și Laura Boicu (PLUS), care are 35 de ani, fiind una dintre cele două candidate cele mai tinere.

Tot 35 de ani are Ana Maria Maxim (PMP), care candidează pentru funcția de primar la Blândești.

În acelaşi timp, la Dorohoi şi-a depus candidatura Angelica Florentina Antonesei din partea PRM.

În mediul urban mai există candidaţi femei la Primăria oraşului Bucecea, Fănica Cristina Dăscălescu din partea ALDE, iar la Primăria oraşului Flămânzi Liliana Creţu, din partea aceleiaşi formaţiuni politice.

Băsescu mizează pe femei și la Botoșani

Partidul lui Traian Băsescu, PMP, nu se dezminte nici la Botoșani, fiind formațiunea care mizează cel mai mult pe femei. Nouă reprezentante ale sexului frumos s-au înscris în cursa electorală, iar dacă ne raportăm la numărul de candidați PMP la fotoliile de primari, procentul este de 20%.

Și ALDE încearcă să dea lovitura cu femeile la primării. Formațiunea condusă la nivel local de familia Țurcanu a propus în cursa electorală opt candidate, care reprezintă 15% din membrii ALDE ce vor să ocupe funcțiile de primari.

Pe locul 3 în această ierarhie se înscrie PSD cu șapte candidate, adică 9% din candidați.

Pro România și PNL au câte patru femei la primării, ceea ce reprezintă 8,6%, respectiv 5%, din candidați.

Din cei 23 de candidați la primării ai Alianței USR+PLUS, trei sunt femei, ceea ce înceamnă o proporție de 13%.

Câte un candidat vine din partea PLUS, Partidul Verde, PRM și PPU(sl).

Singurul candidat independent femeie este Mihaela Burlacu, înscrisă în competiţia electorală pentru Primăria Româneşti.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
16.6 °
14.4 °
83 %
2.2kmh
98 %
vin
19 °
sâm
20 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Începe și televizorul să se încline spre stânga.

EDITORIAL

Personal, nu cred în existența răului absolut. Indiferent cât de rău ar fi un individ, undeva, în sufletul lui, tot mai există o fărâmă...

GÂNDUL ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...