Accident mortal rămas în aer de cinci ani

0

Un accident mortal petrecut în judeţ cu mai bine de cinci ani în urmă nu a fost clarificat nici până în prezent. Şoferul vinovat, care era băut şi a fugit de la locul accidentului, a fost trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare sub supraveghere, dar Curtea de Apel Suceava a dispus rejudecarea dosarului. Aşa se face că procesul va fi reluat din nou de la zero.

Tragedia a avut loc în dimineaţa zilei de 14 aprilie 2015, când Iulian Bologhianu, acum în vârstă de 30 de ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, conducea un Audi pe un drum comunal din Călăraşi, circulând dinspre satul Pleşani către Călăraşi, în maşină aflându-se alţi cinci localnici.

La un moment dat, şoferul a încercat să depăşească un atelaj hipo, dar în timpul depăşirii a observat tardiv un tânăr întins pe carosabil. A vrut să-l evite, însă nu a reuşit şi a trecut cu maşina peste el. Şoferul nu a oprit, a mai mers o porţiune, după care s-a întors la locul accidentului, unde a realizat că a trecut cu autoturismul peste tânărul aflat în agonia morţii.

Nu a sunat la poliţie şi nici la ambulanţă, dar a luat, de pe carosabil, suportul de susţinere a plăcuţei cu numărul de înmatriculare şi grila de protecţie a radiatorului, care au căzut în momentul producerii accidentului, bunuri pe care le-a pus în portbagajul autoturismului, după care a părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Verificare alcoolscopică la două ore după accident

Anunţaţi despre tragedie, poliţiştii au ajuns la locul accidentului şi au declanşat o serie de cercetări. În timpul anchetei, la faţa locului a ajuns şi tânărul implicat în accident, iar autoturismul acestuia a fost examinat criminalistic.

Iulian Bologhianu a fost testat cu aparatul alcooltest abia la ora 4.30, la circa două ore de la accident, după care a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, unde i s-au recoltat două probe de sânge,analizele indicând o alcoolemie de 0,30 g ‰ la prima probă şi 0,10 g ‰ la proba a doua.

Având în vedere intervalul orar foarte mare între momentul producerii accidentului şi recoltarea primei probe de sânge de la şofer, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, stabilindu-se că şoferul avea la ora producerii accidentului o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,30 g/l ‰.

Curtea de Apel a dispus rejudecarea cazului

Cercetările au durat până în mai 2018, când şoferul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, părăsirea locului accidentului şi modificarea stării locului accidentului. Procesul a avut loc la Judecătoria Botoşani, iar în februarie Iulian Bologhianu a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, reţinându-se şi culpa victimei, care era întinsă pe drum.

Totodată, firma de asigurare la care fusese întocmită poliţa de răspundere civilă auto, a fost obligată la plata unor daune materiale şi morale faţă de rudele tânărului accident mortal.

A urmat apelul, iar luni Curtea de Apel Suceava a desfiinţat în totalitate hotărârea Judecătoriei Botoşani şi a dispus rejudecarea cazului.

+8 -6
se încarcă...