joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTEveniment editorial la Biserica Romano - Catolică Botoşani

Eveniment editorial la Biserica Romano – Catolică Botoşani

Duminică, 20 septembrie 2020, comunitatea romano-catolică din Botoșani va avea bucuria de a-l primi în mijlocul ei pe părintele Ieronim Budulai.

Cu ocazia celebrării Sfintei Liturghii de la ora 11.00, părintele Ieronim va prezenta și va oferi spre achiziție și lectură, comunității parohiale și tuturor celor interesați, lucrarea care îl are ca autor: Parohia Romano-Catolică Botoşani.

Cartea a apărut la Editura „Sapientia”, în colecţia <Istoria Bisericii>, are 186 pagini şi poate fi procurată de la Librăria <Sapientia> precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei”, a anunţat preotul paroh Petru Bişog.

„Frânturi din istoria de aproape două veacuri a Parohiei Catolice Botoşani”

În prefaţa cărţii „Parohia Romano-Catolică Botoşani” autorul scrie:

La hramul bisericii din Botoşani, din anul 2019, am fost chemat de părintele paroh, Petru Bişog, să ţin predica. Cu acea ocazie am rămas plăcut impresionat de participarea numeroasă a credincioşilor la sfânta Liturghie, precum şi de frumuseţea bisericii. Făcând o vizită prin oraş, am rămas încântat şi de frumuseţea locului, un adevărat oraş-parc. Atunci mi-a trecut prin gând să scriu un istoric al Parohiei Catolice de Botoşani.

Drept urmare, m-am pus pe lucru. Am cercetat mai întâi registrele şi documentele din Arhiva Episcopiei de Iaşi. Apoi m-am folosit în alcătuirea acestei lucrări de cartea părintelui Iosif Gabor Dicţionarul comunităţilor catolice din Moldova, de cartea Necrolog – 1600-2000 de pr. Iosif Gabor şi pr. Iosif Simon şi de cartea Comunităţile catolice din Moldova a domnului Ionuţ Atudorei. Pentru aspectele generale ale oraşului Botoşani m-am folosit de cartea domnului Ştefan Ciubotaru Monografia oraşului Botoşani, de unde am redat pagini întregi, <mot a mot>.

Lucrarea are zece capitole. În primul capitol am făcut o incursiune istorică a Bisericii Catolice în provinciile româneşti după marea schismă din 1054. Apoi, în cap. II, am realizat un istoric al Botoşaniului, înşirând evenimentele mai importante prin care au trecut locuitorii oraşului. De la cap. III până la cap. X am vorbit despre Parohia Catolică Botoşani: evoluţia demografică a comunităţii catolice, aspecte din viaţa comunităţii, despre biserica şi cimitirul din localitate, despre filialele parohiei, despre vizitele pastorale ale episcopului în parohie şi despre preoţii care au activat în această parohie, iar în final, câteva evocări şi mărturii despre persoane care au marcat viaţa Parohiei Botoşani.

Această lucrare nu are pretenţia de a fi o descriere completă, ci ne oferă doar frânturi din istoria de aproape două veacuri a Parohiei Catolice Botoşani.

Cu toate acestea, ea constituie, cred, o contribuţie importantă la cunoaşterea trecutului comunităţilor noastre catolice din Moldova, în cazul de faţă, al Parohiei Catolice Botoşani.

Urez tuturor cititorilor acestei lucrări multă sănătate şi lecturare plăcută”.

Ieronim Budulai – date biografice

Părintele Ieronim Budulai s-a născut la 15 iulie 1941 la Iugani – Iaşi. A absolvit Şcoala Generală de 7 clase în anul 1955 la Gherăeşti, Şcoala de Cantori în anul 1959 la Alba Iulia şi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1965. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1965 la Alba Iulia de către ep. Marton Aron. A activat ca vicar la Iugani (29 iunie 1965 – 15 decembrie 1966), Cotnari (15 decembrie 1966 – 29 iunie 1967), Iugani (29 iunie 1967 – 1 decembrie 1968), paroh la Bălţaţi (1 decembrie 1968 – 1 mai 1973), profesor şi administrator la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi (1 mai 1973 – 30 aprilie 1978), paroh la Vizantea (1 mai 1978 – 1 mai 1981), Huşi „Sfântul Anton” (1 mai 1981 – 1 mai 1996), Ciugheş (1 mai 1996 – 30 august 2009), Vatra Dornei (1 septembrie 2009 – 31 august 2012), administrator la Bârnova (1 septembrie 2012 -), „poenitentiarius magnus” (confesor extraordinar – n.r.) al Diecezei de Iaşi (începând cu 24 iunie 2013).

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...