Hoțul din altar, care a încălcat decalogul creștinilor, a fost trimis la pușcărie

0
Biserica parohiala din Joldesti a fost sparta în iunie 2017

A furat din altarul bisericii și s-a pocăit în fața anchetatorilor, dar acest lucru nu l-a salvat de la pușcărie. Este cazul unui tânăr de 26 de ani, din comuna Vorona, care a spart două biserici din satele Joldești și Poiana pentru a face rost de bani. Prima spargere a dat-o în noaptea de 9 spre 10 iunie 2017, la biserica din Joldești. Atunci, Costel Hirghiligiu a forțat un geam de la lăcașul de cult și a intrat, iar odată ajuns în pridvorul bisericii a forțat o cutie a milei și a sustras mai multe bancnote de 1 leu și 5 lei. Ulterior, dintr-o altă cutie a milei, aflată în partea stângă a altarului, el a subtilizat toate bancnotele de 1 leu și 5 lei lăsate de enoriași, în total fiind vorba de 150 de lei.

A doua biserică spartă după câteva zile 

Banii i-au ajuns doar pentru câteva zile. Așa se face că în noaptea de 28 spre 29 iulie 2017, tânărul a spart și biserica din satul Poiana. A escaladat un gard din plasă de sârmă, a intrat în curtea bisericii, după care a luat o bucată de fier, componentă a unui gard în construcție, precum și un topor de la punctul de prevenire a incendiilor. Înarmat cu acestea, Costel Hirghiligiu a forțat încuietoarea de la ușa de stejar ce asigură accesul în biserică. Apoi, a căutat în sertarele mobilierului și a găsit un mănunchi de chei. Cu aceste chei, a intrat în altarul bisericii și a descuiat o cutie a milei, de unde a sustras bancnote de 1 leu, de 5 lei, precum și monede de 50 de bani.

Ulterior, din a doua cutie a milei, aflată în interior, pe care a descuiat-o cu o cheie, a sustras alte bancnote de 1 leu, de 5 lei, dar și mai multe monede de 50 de bani. Prada totală a fost de 350 de lei, pe care a ascuns-o în buzunarele pantalonilor.

Dat de gol de un pumn de monede

A doua zi, Costel Hirghiligiu și-a sunat un prieten și l-a invitat la un bar din Tudora, unde i-a făcut cinste, iar când a trebuit să plătească consumația, hoțul a scos teancul de bancnote de 1 leu și un pumn de monede. Acest lucru avea să îl dea de gol pentru că, în momentul în care au găsit bisericile sparte, preoții parohi au anunțat poliția. Identificat în scurt timp de anchetatori, Costel Hirghiligiu a recunoscut totul și a regretat comiterea faptelor, obligându-se să achite prejudiciul.

Nu a fost o spovedanie în adevăratul sens al cuvântului pentru că, după ce s-a văzut din nou în libertate, hoțul din altar a uitat de regrete și nu s-a mai prezentat în instanță pentru a se confesa și în fața judecătorilor. Așa se face că după un proces care s-a judecat la Judecătoria Botoșani și la Curtea de Apel Suceava, Costel Hirghiligiu s-a ales cu o condamnare de trei ani, cinci luni şi zece zile închisoare, în regim de detenţie, el fiind recidivist. Sentința definitivă a fost pronunțată săptămâna aceasta, hoțul urmând să fie încarcerat.

+8 -0
se încarcă...