Locativa vinde 12 locuinţe ANL

0

Consilierii municipali botoşăneni au aprobat, în şedinţa din 18 septembrie, preţurile de vânzare pentru 12 apartamente construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Este vorba despre trei apartamente din blocul aflat pe Calea Naţională, vizavi de Bazar şi de nouă apartamente din Aleea Călugăreni, numărul 5.

Valoarea de vânzare a fost calculată de reprezentanţii societăţii Locativa, în calitate de operator economic în a cărui administrare se află imobilele ANL, în baza prevederilor legale în vigoare. Valoarea de vânzare reprezintă valoarea de înlocuire pe metrul pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiunea locuinţei, până la data vânzării acesteia.

Luna trecută, prin Ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, valoarea de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL a crescut de la 1.916,42 de lei la 2.996 de lei, inclusiv TVA. Această valoare se stabileşte anual, în conformitate cu prevederile legii privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

În aceste condiţii, preţurile de vânzare pentru cele 12 locuinţe ANL sunt considerabile, plecând de la 165.493 de lei (34.122 de euro) şi ajungând până la 390.616 de lei (80.539 de euro).

„Cine nu plăteşte şase rate consecutiv pleacă”

Potrivit celor precizate de Florinel Gornea, directorul Locativa, toţi chiriaşii pentru care li s-a aprobat cumpărarea apartamentelor au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi achita toate restanţele la furnizorii de utilităţi, în cazul în care lei au, o altă condiţie fiind şi aceea de a fi achitat şi obligaţiile către bugetul local.

Cred că toţi cumpărătorii vor merge pe varianta achitării în rate a preţului apartamentelor. Ei trebuie să achite un avans de minim 15% din preţul apartamentului, după care rate lunare o perioadă de până în 15 ani. Este însă o problemă. Cine nu plăteşte şase rate consecutiv pleacă, pierde şi banii şi apartament şi tot. Totodată, nu mai poate să revină la statutul de chiriaş”, a explicat oficialul.

Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor ANL sunt destinate exclusiv finanţării construcţiei de locuinţei, acestea constituindu-se în venituri ale ANL. 1% din comisionul aplicat valorii de vânzare a locuinţelor se încasează şi se constituie venit la bugetul Locativa şi bugetul Municipiului Botoşani, în proproţie de 50% – 50%,

+9 -7
se încarcă...