Comunicat PNL – Costel Șoptică: SOLUȚII PENTRU DEZVOLTAREA AGRICULTURII

Conform PLANULUI NAȚIONAL DE INVESTIȚII ȘI RELANSARE ECONOMICĂ, ca președinte de Consiliu Județean voi putea obține linii de finanțare europeană pentru:

  • Achiziția de echipamente pentru irigații;
  • Finanțarea antreprenoriatului rural, precum activități de obținere și comercializare a produselor de panificație, activități de obținere și comercializare a produselor lactate, activități de ambalare și procesare a produselor din fructe;
  • Instalarea tinerilor fermieri, cu teren agricol concesionat de la stat;

Prioritate: INFRASTRUCTURA DE IRIGAȚII, DESECARE-DRENAJ ȘI COMBATERE A EROZIUNII SOLULUI, care a fost lăsată de izbeliște pe timpul administrării pesediste și pentru care am găsit mai multe soluții pe care le voi pune în practică imediat în calitate de Președinte al Consiliului Județean.

  • Finalizarea și punerea în funcțiune a 11 obiective de investiții prin care vor fi deservite 203.995 de hectare;
  • Investiții în reabilitarea a 138 de amenajări de irigații în valoare de 3,4 miliarde de euro;
  • Investiții în reabilitarea a 443 amenajări de desecare-drenaj care deservesc o suprafață de 2.838.674 hectare în valoare de 1,1 miliarde euro;
  • Investiții în reabilitarea a 220 de amenajări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de 500.000 hectare în valoare de 500 milioane euro.

Prioritate: SISTEME DE DEPOZITARE A PRODUSELOR AGRICOLE

Lipsa investițiilor în sectorul agricol a contribuit substanțial la creșterea deficitului comercial al României, importurile de produse agro-alimentare, înregistrând creșteri constante. Între problemele identificate care contribuie la acest dezechilibru major se află lipsa unor capacități moderne de depozitare, capacitățile funcționare asigurând numai 20% din necesar). De asemenea, cele 8 depozite regionale  se vor aproviziona printr-o rețea de centre locale de colectare, sortare, ambalare, comercializare și prelucrare primară existente, prcum și altele ce urmează a fi finanțate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

BOTOȘANI, prin intermediul Consiliului Județean, va fi unul dintre centrele locale. În acest moment, se duce o politică de lobby din partea conducerii PNL Botoșani pentru ca depozitul regional pe Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est) să fie la Botoșani.

 

Prioritate: SISTEM ANTIGRINDINĂ

O dată cu prelurea mandatului de Președinte al Consiliului Județean voi pune în practică și proiectul de creare a unui sistem antigrindină cu 25 de unități de lansare pentru tot atâtea unități administrativ-teritoriale. La fiecare unitate vor fi 9 angajați și sistemul va avea un grad de protecție pentru 500 de hectare de culturi agricole. Investiția de procurare a acestor echipamente anti-grindină se va realiza cu fonduri guvernamentale și are o garanție de 5 ani de la omologare și amplasare.

Realizat la comanda Partidului Naţional Liberal, Filiala Botoşani, Cod mandatar financiar 21200012

Deja ai votat!