vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTCu pixul de acasă la vot

Cu pixul de acasă la vot

Alegerile locale se organizează în acest an în condiții sanitare deosebite, dată fiind pandemia de Covid-19, care tinde să ia amploare în ultimele săptămâni.

După ce guvernul a anunțat săptămâna trecută o serie de reguli speciale de protecție sanitară la alegerile locale, președinții și vicepreşedinţii celor 427 de secții de vot au fost instruiți la sfârșitul săptămânii trecute asupra modului în care va decurge procesul electoral. Cu această ocazia, celor care vor veghea asupra corectitudinii procesului electoral li s-a transmis că este recomandat ca alegătorii să vină la secțiile de votare cu mască de acasă și cu propriul pix pentru a avea cu ce semna lista electorală permanentă.

Recomandarea a fost inițial transmisă de secretarul de stat în Ministerului Afacerilor Interne (MAI), șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. „Pentru semnătură, da, (n.r. – alegătorul) poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine”, a arătat Arafat.

„Nu se pune problema să nu poată vota cei care nu au pix la ei”

Prefectul Dan Nechifor și președintele Biroului Electoral de Circumscripție Județean (BECJ) Botoșani, judecătorul Mihai Condurache, susțin că cei care nu vor avea pix la ei vor putea vota și vor semna cu un pix pus la dispoziție de membrii biroului electoral al secției de votare, care ulterior va fi dezinfectat. „Ei pot veni cu pixul, masca, dezinfectantul de acasă, dar dacă nu le vor avea, atunci vor primi la secție. Nu se pune problema să nu poată vota cei care nu au pix la ei”, a declarat Nechifor.

La rândul său, președintele BECJ, Mihai Condurache, susține că este vorba de o recomandare nu de o decizie cu titlul de obligativitate, care ar putea restricționa dreptul la vot. „Vor putea folosi pixurile din secția de vot, care, ulterior vor fi dezinfectate”, a spus președintele BECJ Botoșani.

Accesul în secţiile de vot de face cu respectarea distanţei sociale

De asemenea, în secțiile de vot alegătorii nu vor putea intra decât respectând distanțarea socială, adică să nu depășească mai mult de 15 persoane cu tot cu membrii comisiilor. Astfel, dacă în comune comisiile sunt formate din nouă oameni, mai pot intra doar șase persoane. În oraș situația este și mai restrictivă, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din 11 persoane. În secție mai pot intra candidații, observatorii și reprezentanții media, astfel că este foarte greu ac acest prag de 15 persoane să fie respectat, fără ca alegătorii să nu fie nevoiți să stea la coadă în afara secției.

Ideea e că aceste situații îndepărtează lumea de la urne, în special pe cei care oricum veneau cu greu la vot și atunci când situația sanitară era bună, darămite acum.

Apoi, pe lângă măsurile privind utilizarea măștii şi distanţarea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile, atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de votare.

Mai trebuie spus că orice măsura va fi luată, aceasta nu va trebui să îngrădească dreptul la vot prevăzut de Constituția României la articolul 36.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...