spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCum se votează corect. Aflați cum se împart voturile, pentru cine și...

Cum se votează corect. Aflați cum se împart voturile, pentru cine și ce votați

Botoșănenii își vor alege primarii, consilierii locali, cei județeni și președintele Consiliului Județean (CJ). La nivelul județului vorbim de 78 de primari, 1.010 consilieri locali, un președinte de CJ și 32 de consilieri județeni.

„Câștigătorul ia tot”

Cu o întârziere de aproape jumătate de an, cauzată de pandemia de Covid-19, alegerile locale vor avea loc la sfârșitul săptămânii. Botoșănenii care vor merge să-și exprime opțiunile electorale vor primi patru buletine de vot: unul pentru primarul localității, unul pentru consiliul local, unul pentru președintele CJ și unul pentru consilierii județeni. Alegătorul trebuie să-și exprime opțiunile pe toate buletinele de vot, neavând posibilitatea de a refuza unul sau mai multe din cele pe care i le va oferi comisia secției de votare.

Trebuie spus că opțiunea pe unul dintre buletine nu le influențează pe celelalte, în sensul că dacă votul pentru un candidat de primar este luat în calcul doar la alegerea primarului și nu și la cea a consilierilor locali, chiar dacă el candidează ca independent sau pe lista unui partid și pentru postul de consilier local. Astfel, candidatul la primărie care ia cele mai multe voturi va câștiga postul, pe principiul „câștigătorul ia tot”, iar ceilalți contracandidați vor fi declarați învinși.

Candidații de primar învinși nu intră automat în Consiliul Local

Pentru a intra în consiliul local, un candidat de primar trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Prima și cea mai importantă este să candideze și pentru consiliu local. A doua este să treacă de pragul electoral și să obțină un scor care să-i permită acontarea unui post. Astfel, de exemplu, pentru un consiliu cu 11 locuri, cum sunt majoritatea din județ, pentru un mandat de consilier trebuie un scor electoral apropiat de 8%-9%, adică mai mult decât pragul electoral.

Distribuția mandatelor se face după metoda d’Hondt, care avantajează partidele mari, în sensul că PSD și PNL au mai mari șanse să obțină mandate la redistribuire decât partidele care trec la limită pragul electoral și cele care nu fac coeficientul electoral (n.r. – numărul de voturi necesar pentru obține un mandat plin). Aceeași situație se înregistrează și în cazul listelor de consilieri județeni.

Reîncepând cu aceste alegeri, botoșănenii își vor vota direct și președintele CJ, care în ultimul mandat a fost ales din rândul consilierilor. Acum, acesta va fi ales ca și primarul într-un singur tur, direct prin votul cetățenilor. Această modificare legislativă a adus și o micșorare a CJ-ului de la 33 de locuri la 32.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...